OTOK RIJEČKE DRŽAVE – SALUTO ITALICO

28. studenoga 2021. | Kategorija: Zabava & showbiz
Ulazak D'Annunzija u Rijeku

Ulazak D’Annunzija u Rijeku

Piše: Alen Žic-Teklin

POVIJEST – Jedan od najznamenitijih proglasa talijanskog pjesnika Gabriela D’Annunzija objavljen je na današnji dan (28. studenog) prije 101 godinu. D’Annunzio, u svojstvu diktatora Riječke države obavještava javnost o svojoj namjeri da se njegove trupe, koje su zaposjele Krk i Rab, bore do zadnjeg čovjeka i po svaku cijenu spriječe da se otoci izruče Kraljevini Jugoslaviji, što je talijanska vlada potpisala u Rapallskom sporazumu.

Dva tjedna prije ovog proglasa, 35 D’Annunzijevih komandosa na prepad je zauzelo glavni grad otoka Krka, razvlastilo deset puta brojniju talijansku okupacijsku vojsku (lojalnu talijanskom kralju), a sve s ciljem da se spriječi pripojenje otoka Jugoslaviji. Talijanska vojna komanda dobila je naredbu za napad i odstranjivanje pobunjenika s Krka i Raba, te izbacivanje D’Annunzijevih trupa iz Rijeke, koja je Rapallskim ugovorom priznata kao nezavisna država. Neće proći ni mjesec dana, vojska će zaista i napasti Rijeku, i uskoro skršiti D’Annunzijev otpor, dočim će njegove trupe na otoku Krku (koje su narasle na preko 700 dobro naoružanih odmetnika) protjerati sami krčki Hrvati s nešto malo oružja koje im je stiglo iz Jugoslavije.

Proglas je tiskan u formi letka, te se dijelio stanovništvu u Rijeci i na Krku. Tiskan je u više boja, što je bilo uobičajeno u D’Annunzijevoj državi, koja je bila pod talijanskom vojnom opsadom, s prekinutim dobavnim pravcima, pa su tiskali na svakojakim papirima koji su im bili dostupni u danom trenutku.

Letak je na Krk donio glavnokomandujući otoka bojnik Gualtiero Santini, koji je dan prije bio u Rijeci na raportu kod komandanta D’Annunzija.

Otok riječke države': Saluto italico - Rijeka Danas - riječki internetski  dnevnik

Citat iz nove knjige “Otok riječke države” (autor Alan Žic-Teklin):

Ipak, Santini se ne vraća iz Rijeke baš sasvim praznih ruku: predivan poklon stiže Krčanima iz glavnog (i jedinog) grada njihove nove države. Umjesto hrane, novca i potrepština, stiže im još jedan od D’Annunzijevih besmrtnih i gore-srca uzdižućih letaka s naslovom: SALUTO ITALICO (TALIJANSKI POZDRAV). Ide ovako:

‘Talijani iz Trsta! Talijani iz cijele Istre, Talijani iz cijele Julijske Venecije, od Timava do Kvarnera, zločin je pred izvršenjem, prolit će se bratska krv! Umirući vas pozdravljaju. Umirući pozdravljaju Domovinu blisku i Domovinu daleku. Oni svoju žrtvu posvećuju budućnosti. (…) Grad tlače oni žandari koji su prethodno korišteni da šamaraju osakaćene, obaraju preživjele mučenike, gaze zastavu. Počujte! Onaj koga su nazivali ‘pobjednikom Vittoro Veneto’ ima naredbu da bilo kojim sredstvima zauzme otoke Krk i Rab. On ima naredbu da preda Srbinu talijanske otoke Krk i Rab, oplođene talijanskom krvlju. Učinit ćemo mu čast. Točit ćemo je u potocima, sve do posljednje kapi, tako da pacificirana Italija može još više nagraditi štovanog ‘Krvnika Kvarnera’.

Eia, narode Julijske Venecije! Pripremite se za proslavu aneksije. Nacionalna sudbina upravo se dovršava.

Slijepa pobjeda uskoro će biti srušena dalekovidnom izdajom. Tako je zapisano; i to je čudesno. Eia, braćo! Ako me pogode u grlo, smognut ću još toliko snage da ispljunem svoju krv i izbacim svoj poklič. Pokrijte si uši s malo poreznog blata. Živjela Italija!’”

Knjigu “Otok riječke države” možete naručiti direktno od autora (mail: pandoragong@yahoo.com ili mob. 095 696-7268)