ZADNJI – zaboravljena punk rock grupa iz Rijeke

3. ožujka 2024. | Kategorija: Zabava & showbiz

gitara glazbaGLAZBA – U rock i punk enciklopedijama spominje se grupa Zadnji iz Rijeke  koja je bila preteća punk-a u bivšoj državi. Rijeka je tada kao i par godina prije kad je rock grupa Mach pokrenula val rock glazbe bila uvijek prva u novitetima na glazbenim scenama.

Punk je u Rijeku došao putem radija (stranih stanica) , ploča koje su se kupovale u Trstu a najveću kolekciju je donio Igor Cianci Bush iz Londona koja se vrtjela na radiju.

Grupa Zadnji , osnovana je  sredinom 1977 g. u Rijeci i svakako spada u pionirske punk projekte u Jugoslaviji. U doba njihova nastanka samo malo prije pojavili su se Paraf i Pankrti. Zadnji su postigli i minimalnu popularnost u punk trokutu  Rijeka-Ljubljana -Zagreb uz sve probleme sa tekstovima koje milicija nije baš odobravala. Prve nastupe odrađuju u Rijeci, a jedan od prvih nastupa je u Ljubljanskoj  Menzi. Danas nemamo skoro ništa od tonskih zapisa iz ranih dana no Pero Lovšin iz Pankrta sjeća se njihovih nastupa u Ljubljani i Mariboru, „ Da Zadnji su svirali u Ljubljani i Mariboru više puta i bili su žestoki. Prašili za ono doba brz i žestok punk. Znali su svirati, a njihovo ime Zadnji zvučalo je super.“(Pero Lovšin za novine i enciklopediju rocka i punka).

Ipak Zadnji ostaju upamćeni kao pioniri punk-a u Jugoslaviji. Nastupaju još u Puli i Zagrebu. Njihov period do kraja 1978g. obilježen je sukobima sa milicijom i tekstovima koji drugi punkeri nisu imali . Odluka da prestanu sa nastupima kod malog broja pobornika koji su ih nagovarali da nastave sa radom nije urodila plodom. Ipak 1979 g. na Radio Rijeci snimaju demo-snimku i tu završava njihova žestoka punk faza.

1980 g. dogodila se drastična promjena u stilu i okreću se zrelijoj formi new wavea. Tako su Zadnji od pionira punka postali i pioniri new wavea.O njima pišu u Poletu i Valu u tekstovima Darka Bjelobabe . Đuboks ih spominje  kao prvoborce punka! Kako nadalje kaže Pero Lovšin „ Sad se vidi da su muzički dobro potkovani i prihvatljivi publici.“

Koketiraju i sa jazz rockom kad u Ljubljanskom studiju snimaju za špice emisija i reklame tadašnje RTLJ.

Poznati su njihovi koncerti sa Buldožerima i prijateljstvo sa tim kultnim bandom.

1983 g. dobivaju nagradu za najbolju glazbu za predstavu na festivalu Kazališta lutaka Jugoslavije. Još  su bili autori glazbe u pet lutkarskih predstava.

Sve u svemu ostaju značajan ne samo punk nego i novovalni, jazz rock band. U period od tih 11 godina  nimalo se nisu pomakli od opskurnosti i samozadovoljstva ne gledajuću na druge bendove pa sviraju u Ljubljani, Puli i Zagrebu u stilu kao da ih to i ne zanima. Godine 2015  ipak pristaju objaviti pjesmu „Novi val“ kompilacijskog albuma u povodu 70g Radija Rijeke. Zadnji spadaju u najdugovječnije riječke bendove.

Piše: Z.M. / Izvor: Punk rock enciklopedija, Počeci punka (Vinko Barić)