RAZGOVOR – Zvonimir Peranić otkrio recept kako doći do četvrt milijardi pregleda u manje od tri mjeseca

3. kolovoza 2023. | Kategorija: Zabava & showbiz

internetRazgovarao Zlatko Moranjak sa Zvonimirom Peranićem

Svaki put kada nestanete iz javnog prostora iznenadi područje u kojem se ponovo pojavite. Umjetnost pa znanost. Bili ste glavni urednik Svid radija 98,4 koji je drastično promijenio medijski prostora na ovom području. Zbog vaših kolumni nemalo ste puta bili privođeni. Za vrijeme vašeg političkog djelovanja mnogi su ravnatelji napuštali svoja mjesta. Da sam trebao pogađati gdje ćete se sljedeće pojaviti Tik Tok je zadnje što bih pomislio.


Ukoliko želite promjenu u vašem životu morati činiti nešto što nikada niste. Kako možete očekivati da će se dogoditi nešto drugo, ako stalno ponovijate isto? Izazov na tom putu je savladati otpor prema promijeni. Većina baš i ne voli promjene. Za neke je ta drugačijost kao izlazak pilića iz jaja. Za druge je to zmijn svlak. Za treće… Pilić, zmija… Šta ako je sve samo izbor?

Opatija.Ti novi je račun na Tik Tok platformi pokrenut prije niti 3 mjeseca. Vi ste autor, kreator i dramaturg tog sadržaja. Račun već sada ima milijunske brojke što je izuzetno rijetko za tako kratko vrijeme. O čemu se radi?

Opatija.Ti je projekt kojeg sam autor ispred Rijeke danas, a koji se radi u suradnji s Gradom Opatijom. Trenutno je objavljeno šezdesetak videa koji su pregledani preko 270 000 000 puta. Račun ima preko 320 000 sljedbenika (followersa), a videi su lajkani preko 16 700 000 puta. Na desetke 1000 komentara i dijeljenja.
Ideje je na drugačiji način promovirati Opatiju. U formi društvene mreže Tik Tok sa svim svojim zadatostima. U cijeloj priči izazov je bio vrijeme. Meni osobno barem na dvije razine. Današnji se svijet sve više ubrzava. Sve ide ka instantnosti. Kako u kratkoj formi sažeti mnoštvo informacija i isporučiti odabreni sadržaj? Tu je naročito pomogla dramaturgija kojom se bavim cijeli svoj život, a koju mnogi omalovažavaju i podcjenjuju. Naravno, pridonijele su i brojne statističke analize. Nekoliko mjeseci radilo se na spajanju svega onoga što je Opatija bila i što je Opatija danas. Car Franjo Josip i carica Sisi, Isidora Duncan koje je gledajući morske valove Opatije kreirala svoje koreografske bravure i mnogi drugi… Potom današnji svijet ispunjen tugom, samoćom, ratovima, sa sve manje znanja… Glamur i slavni. Današnji svijet prepun direktora, osnivača, raznoraznih eksperata koji dobivaju vidljivost koju prije nisu imali, a upravo zbog ispraznosti komprimiraju vrijeme i ubrzavaju.
Tako je stvoren lik vojnika s obilježjima iz Austro-Ugarske, ali koji nosi primjerice sunčane naočale. On baca crveni tepih pred prolaznike, goste, građane. Bilo da se radi o mlađoj osobi, onaj u zlatnoj životnoj dobi, majci s kolicima, ljudima sa štakama, bilo kome. Lovimo onaj sadašnji trenutak u kojemu nudimo osobi pred crvenim tepihom birati što želi. Nevjerojatni su trenuci u kojima stariji par držeći se za ruke prolazi tepihom, ili osmjeh osobe koje se štakom prilazi, ili razigranost mladih koji plešu, skaču, smiju se. Na desetke tisuća komentara govori o radosti koju vide. Imamo već i redovne pratitelje kojima uljepšavamo dane. Ono što je neobično je to da je ta potreba za osmjehom, a koju itamo u komentarima, konstantna, bez obzira s kojeg dijela planete dolazi. Južna i Sjeverna Amerika, Indonezija, Europa, Azija, Afrika pa čak i Antartika. Izgleda da je svijet preplavljen neslanim šalama, smicalicama, nesrećama koje se snimaju i objavljuju zapravo u potrebi za osmjehom i vibracijom lijepoga. Na tisuće komentara su o tome kako naši video sadržaji izazivaju suze u očima.
Usporedno, na milijune ljudi čulo je za Opatiju. Komentiraju Opatiju. Mnogi su i izravno napisali kako će je posjetiti.

Kako reagiraju prolaznici? Što planirate dalje s projektom?

Odlika mog rada jest promjena. Prolaznici nas sve više prepoznaju i reakcije su odlične. I sada se koncept mijenja. Primjerice, dolaskom Lazara Radivojevića u ulozi vojnika, a s kojim sukreiram podcast MRŠ o kvantnoj fizici, svijesti i paralelnim realnostima, počeli smo snimanje i noću. U ovom radu srećete brojne nove ljude. Sve s radošću. I to je najveća vrijednost projekta. Kao što mnogima mijenjate život jednim jednostavnim bacanjem tepiha, tako se i vaš život preslaguje potpuno novim susretima.
Trenutno postoji mnogo izbora o načinu na koji će se ovaj projekt nastaviti. On je dio puno većeg projekta koji se zove ART of ARTificial – Destroy & Uncreate. Jedna je mogućnost da bude potpuno uništen. Ostale da se kreira nešto potpuno drugo. To pak ima veze s onom drugom razinom vremena o kojoj sam govorio ranije. Vremena kao konstrukta koji zapravo ne postoji. No, to je neka druga frekvencija.