ZBOR SCHOLA CANTORUM RIJEKA SVEČANIM KONCERTOM PROSLAVIO DESETU OBLJETNICU DJELOVANJA

11. prosinca 2018. | Kategorija: Kultura

 Schole Cantorum RijekaKULTURA – Jedan od najpoznatijih riječkih zborova Schola Cantorum Rijeka je prethodne nedjelje (09.12.) simbolično na Svjetski dan zborskog pjevanja održao Svečani obljetnički koncert u prepunoj riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije i tako proslavio deset godina svojeg djelovanja.

Jedini zbor u Rijeci specijaliziran za izvođenje klasične koncertne duhovne glazbe je svoj deseti rođendan proslavio svečanim koncertom pod nazivom „Vinko vs. Ivan“ na kojem je izvodio skladbe dvaju najvećih riječkih skladatelja duhovne glazbe – ranobaroknog Vinka Jelića i Ivana pl. Zajca. U prvom dijelu koncerta brojna publika je mogla čuti motete Vinka Jelića iz zbirke Parnassia Militia, koje su izvodili zbor i solisti iz zbora, a u drugom Zajčevu 1. Misu Solemnis. Jelićeva djela je pratio riječki ansambl za baroknu glazbu Collegium musicum Fluminense, a u drugom djelu je zbor nastupao uz pratnju Riječkog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Davida Stefanuttija. Kao solisti u Zajčevoj 1. Misi Solemnis nastupali su i prvaci riječkog HNK I. pl. Zajca – sopranistica Kristina Kolar i bariton Robert Kolar, te tenor Marko Fortunato, kao i mlada nada – solistica Schole Cantorum Rijeke Ema Delač, alt. Zbor Scholu Cantorum Rijeka pripremila je zborovođa Ingrid Haller. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a u organizaciji Kulturno umjetničke uduge Dulciana u okviru koje djeluje zbor.

Zbor Schola Cantorum Rijeka su 2008. god. osnovali supružnici i glazbene kolege Roberto i Ingrid Haller sa željom osnivanja zbora koji će se specijalizirati za izvođenje klasičnog duhovnog koncertnog repertoara. Zbor je osam godina djelovao u sklopu KUD-a “Fratellanza” Zajednice Talijana u Rijeci, a od lipnja 2016. god. po osnivanju Kulturno-umjetničke udruge Dulciana, čiji je predsjednik Ingrid Haller – zborovođa Schole, počinje djelovati u okviru navedene Udruge. Trenutno djeluje i u mješovitom i u isključivo ženskom sastavu, te sveukupno broji cca 25 pjevača. Zbor je održao preko 100 samostalnih koncerata, a nastupao je u Hrvatskoj, ali i inozemstvu (Italija, Austrija). Ostvaruje česte suradnje sa drugim glazbenicima, ansamblima i orkestrima koji također njeguju klasični glazbeni izričaj, a surađivao je i sa riječkim HNK I.pl. Zajca. Rado se odazivaju sudjelovati na humanitarnim koncertima, a neke su i sami organizirali (najčešće pomoć riječkim obiteljima koje žive u nepovoljnim socio-ekonomskim uvjetima). Zbor je osvojio i neke značajne nagrade – dvaput je osvojio Grand Prix na međunarodnim natjecanjima zborova, a Ženski vokalni sastav zbora je proglašen pobjednikom međunarodnog natjecanja u kategoriji duhovne glazbe. Članovi zbora su i učenici i studenti glazbenih škola i muzičkih akademija, no i amateri različitih profesija, te različitih dobnih skupina. Sve ih prvenstveno povezuje ljubav prema klasičnoj glazbi, a iz zbora poručuju da su novi članovi uvijek dobrodošli.