Održan Porto Etno Festival: program nije loš, ali nedostaje posjetitelja

2. srpnja 2024. | Kategorija: Kultura

KULTURA – Održan je Porto Etno Festival. Program nije bio loš, ali osim osoba koje su nastupale, gradskih i županijskih dužnosnika, publike gotovo da nije bilo. Sve je izgledalo kao održavanje od folklornih društava za ta ista društva i opravdano se postavlja pitanje: ako nitko, osim samih organizatora, ne doživljava ovaj festival, čemu onda uopće postoji?

Ovim festivalom se pokušava predstaviti nacionalne manjine koje žive i djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji: 28. i 29. lipnja u prostoru Exporta održano je ovogodišnje izdanje Festivala Porto Etno.

Program je započeo ovogodišnjim novitetom, Paradom otvaranja na kojoj su sudjelovala kulturno-umjetnička i folklorna društva iz Primorsko-goranske županije. Parada je krenula s Jadranskog trga preko Korza, a sudionike parade predvodilo je glazbeno društvo Spinčići. Na nekoliko punktova duž rute, folklorna su društva prezentirala svoju folklornu baštinu. Parada je završila ispred Exporta uz prigodan nastup pjevačkog zbora Sempre Allegro.

Subotnji dio programa započeo je Melting pot Gastro feštom u sklopu koje su pripadnici nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji pripremali svoja tradicionalna jela koja su posjetitelji mogli kušati.

Uz bogate okuse i ove se godine ponovno moglo otputovati u razne dijelove svijeta – Trinidad i Tobago, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Madagaskar, Makedoniju, Italiju, Slovačku, Češku, Rusiju, Mađarsku, a na meniju su bili i specijaliteti Rusina i Ukrajinaca kao i udruge Primorski Hrvat.

Za glazbeno-scensku podlogu gastro putovanja pobrinuli su se Zajednica Srba Rijeka, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Bošnjačka nacionalna zajednica, Matica Slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Slovenski dom KPD Bazovica, Udruga za promicanje baštine Primorski Hrvat i Riječke palade.

Ove godine pripremljen je i bogat glazbeni program u kojem su nastupili Kiril Džajkovski, Marina Satti, Neno Belan, Crne Mambe, Folkatomik, Boris Štok, Barbara Munjas, Alba Načinović, Zoran Majstorović, talijanski ansambl La Cantiga de la Serena i folklorni ansambl Fa Tempet.