VALERIO ORLIĆ DOBIO POČASNU MEDALJU ZA DOPRINOS KNJIŽEVNOSTI

9. lipnja 2017. | Kategorija: Kultura

valerio orlićKULTURA – U Rijeku je stiglo laskavo priznanje. Naime, riječki književnik Valerio Orlić dobitnik je međunarodne nagrade “Počasne medalje” za doprinos europskoj i svjetskoj književnosti za 2017. godinu koju dodjeljuju 24. svibnja na Dan slavenske alfabeta i bugarske prosvjete i kulture.

Orlić je primljen i u Počasno članstvo Saveza nezavisnih bugarskih pisaca. Medalju i diplomu u ime povjerenstva Saveza predat će mu prof.dr Vanja Angelova na 5. međunarodnoj koloniji umjetnika ”Riječ u kamenu” koja će se održati od 15.-18. lipnja u mjestu Povljana na otoku Pagu.
Nagradu je potpisao i veliki bugarski pisac i akademik Marin Kadiev, koji je usto predsjednik Saveza nezavisnih bugarskih pisaca.

Biografija Valerio Orlić
Hrvatski književnik, pjesnik, rođen je u Rijeci 13. veljače 1967. godine gdje živi i stvara. Književne radove objavljuje u domaćim i inozemnim publikacijama (Književnom peru, Sovremenosti, Koreni, Irin-Pirinu, Književnoj rijeci, Trendu, Jesenjinu…).

Do danas je objavio (20) knjiga. Pjesme su mu uglazbljivane te prevođene na talijanski, engleski, njemački, španjolski, francuski, češki, slovenski, slovački, poljski, bugarski, ruski, romski, makedonski jezik…. Objavljivan u inozemnim i domaćim antologijama, časopisima i zbornicima. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za književnost u Makedoniji (Strugi i Bitoli), Srbiji (Beogradu)..

Osnivač je i počasni predsjednik: Hrvatskog književnog društva, te redovni član nekoliko kulturnih asocijacija: Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih haiku pjesnika, Pokretač je ” Festivala književnosti – ” Dani prijatelja knjige ” u Rijeci, časopisa za kulturu – ”Književno pero”, književne manifestacije na Pagu u spomen na književnika Antu Zemljara, književne kolonije Riječ u kamenu u Povljani na otoku Pagu, Znanstveno-književnog skupa Petar Kanavelić i Korčula, te književnih večeri pod nazivom ”Književni set” i Riječkih književnih jutra, nagrade ”Josip Eugen Šeta” za neobjavljeni pjesnički rukopis, i umjetničke Olimpijade Rijeka 2017 . (kv)

Pjesnik Valerio Orlić u društvu prof. i pisca Vasila Tocinovskog (foto by Livio Črnjul)

Pjesnik Valerio Orlić u društvu pisca i profesora Vasila Tocinovskog (foto by Livio Črnjul)