USKORO FESTIVAL NEOVISNIH KAZALIŠTA – NIZ ATRAKTIVNIH PREDSTAVA

5. listopada 2018. | Kategorija: Kultura
Prošlogodišnji Festival neovisnih kazališta / arhiva

Prošlogodišnji Festival neovisnih kazališta / arhiva

KULTURA – Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske ove će se godine održati od 11. listopada do 14. listopada i u Opatiji okupiti 14 neovisnih kazališnih kuća s isto toliko programa za publiku.

Sedmo izdanje Festivala u 4 festivalska dana donosi 6 predstava za odrasle, 7 predstava za djecu i 1 dramsku radionicu koje će svoju pozornicu pronaći u prostorima Centra Gervais, novoizgrađenom dječjem vrtiću i područnim vrtićima i školama opatijskog područja. Prva predstava za odrasle, „Nora – trenutak pobune“ s temom „kazališta u kazalištu“ u izvedbi UO Tragači na rasporedu je u četvrtak u 18 sati, dok je službeno otvorenje Festivala predviđeno u 20 sati snažnom, „ženskom“ predstavom „Kad-tad“ mlade umjetničke organizacije RUPER. Drugi dan Festivala donosi neuobičajenu predstavu „Kazalište – što, kako i zašto uopće?“ Ludens teatra o kazalištu kao složenom organizmu koji pokreću mnogi akteri – od ravnatelja, preko portira do same publike koja u ovoj predstavi igra samu sebe. Iako joj naziv govori drugačije, predstava „Petak (za)metak“ Glumačke družine Histrion zabavit će publiku u subotu u 20 sati. Posljednji dan, u nedjelju u 18 sati glumačka diva Ksenija Prohaska oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične hollywoodske dive Marlene Dietrich u istoimenom monoshowu splitske UO Caravan. Festival u ležernom tonu zatvara Kerekesh teatar komedijom „Pokopaj me nježno“ s početkom u 20 sati.

S obzirom na prijavljene i odabrane programe, možemo reći da je ovogodišnji Festival u znaku naše najmlađe i mlađe publike kojoj kroz maštovite, interaktivne i edukativne predstave želimo približiti čarobni svijet kazališta od malih nogu. Posebno bismo istaknuli radionicu „Dramska u dvorištu“ u kojoj će opatijski osnovnoškolci kroz razne kazališne elemente i kreativni izraz na jedinstven način spojiti teatar i arhitekturu vlastitog grada.

Već tradicionalno, ulaz na predstave za djecu i sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, dok cijena ulaznice za pojedinačne predstave za odrasle iznosi 40,00 kuna odnosno 30,00 kuna za tri različite predstave u paketu. Cjelokupni program i raspored Festivala neovisnih kazališta RH dostupan je na www.festivalopatija.hr

“Pozivamo ljubitelje kazališne umjetnosti da nam se pridruže na još jednom uzbudljivom putovanju hrvatskom nezavisnom scenom”, navode organizatori.