POČINJE 17. LIBURNIA FILM FESTIVAL

25. kolovoza 2019. | Kategorija: Kultura

U ponedjeljak u Opatiji počinje 17. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma

Liburnia Film Festival otvara film Da je meni ono što mi nije Višnje Skorin

U ponedjeljak 26. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji počinje 17. izdanje festivala hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivala, koje do petka 30. kolovoza na veliko platno Ljetne i malo platno Vile Antonio u Opatiji donosi 31 hrvatski dokumentarac, od čega njih 19 u konkurenciji za nagrade. Ovogodišnje festivalsko izdanje obilježeno je temom, posvetom hrvatskoj brodogradnji, potaknutom recentnim zbivanjima u brodogradilištima „3. maj“ i „Uljanik“, što prati festivalski vizual te nekoliko filmova u off programu.

U konkurenciji za sedam nagrada (nagrada za najbolji film, nagrada publike, nagrada za najbolji regionalni film, najbolju režiju, fotografiju, montažu i dizajn zvuka) nalaze se četiri filma koja će imati svjetske premijere (Pluf! Elvisa Lenića, Baka Borne Zidarića, Nihilist Renate Lučić i Hipokritovi sinoviAntona Mezulića) te niz filmova autora i autorica koji su dosad već stekli publiku ili osvojili nagrade, bilo da je riječ o nadolazećim ili već renomiranim autorima poput Tomislava Žaje (Susjedi), Andreja Korovljeva (Tusta), Gorana Devića (Na vodi) ili Zvonimira Rumboldta (Ulazak vlaka u stanicuIzlazak radnika iz tvornice).

O najboljima će odlučivati peteročlani žiri koji ove godine odlukom organizatora festivala u potpunosti čine žene, a čime se želi skrenuti pozornost na zastupljenost žena u filmskoj industriji. U žiriju su češka filmska producentica, redateljica i programerka Veronika Janatkova, zatim njena sunarodnjakinja Diana Tabakov, voditeljica filmskog programa i akvizicija pri međunarodnoj VOD platformi Doc Alliance Films koja okuplja ključne europske festivale dokumentarnog filma, potom slovenska redateljica i selektorica festivala Kino Otok – Isola Cinema Varja Močnik, hrvatska filmska video i audio umjetnica te montažerka Hrvoslava Brkušić te Nadija Mustapić, hrvatska autorica koja djeluje kroz formu video instalacija, filma/videa ali i ostalih medija.

Festival će u ponedjeljak 26. 8. u 20:30 otvoriti hrvatska premijera filma Da je meni ono što mi nijeredateljice Višnje Skorin, emotivna priča o životnim stranputicama ali i ambicijama ispričana kroz iskustvo Sandre Jurak koja nakon godina prisutnosti na estradi i rada u medijima kreće nanovo, čisteći stanove i skrbeći za starije no s najvećom željom da se ponovno posveti glazbi.

Osim na glavnoj festivalskoj pozornici, maloj Ljetnoj, LFF od utorka od 18:30 program prikazuje i u Vili Antonio (V. Nazora 2) gdje će publika pogledati Poštovana predsjednice! Daniela Pavlića čija će to biti svjetska premijera, Prijateljstvo s Trokutom poznate fotografkinje Vladimire Spindler, također svjetska premijera, ili 12 petominutnih vinjeta o malim hrvatskim mjestima i njihovim jezicima, Kartoline grupe autora ( Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Darovan Tušek, Katerina Duda, Ivana Pipal i Ante Zlatko Stolica). U Vili Antonio prikazuje se i program posvećen brodogradnjiGodine hrđe Andreja Korovljeva, Samoupravni film Igora Bezinovića i Volim li svoj posao Nadije Mustapić, stariji radovi koji su svaki iz svog ugla zahvatili svakidašnjicu hrvatske brodogradnje na ovim prostorima. U ovom dijelu programa bit će prikazan i igrano-dokumentarni debitantski film filmskog kritičara i ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, Automati želja Alda Paquole iz 1979. godine.

Od utorka do petka u Caffe baru Eugenian u 17 sati s redateljima/cama filmova u konkurenciji vodit će se i filmski razgovori, takozvana Pića s autorima koja će moderirati Petra Bejzak, dok će u četvrtak 29.8. u 18:30 u Vili Antonio Goran Dević održati case study filma Na vodi i pokušati objasniti zašto misli da više neće nastojati slijediti unaprijed postavljene koncepte. Filmski razgovori i case study dio su edukativnog programa LFF-a u sklopu kojeg se tijekom cijelog festivala održava i radionica Prvi put snimam za one koji će prvi put uzeti kameru u ruke te Filmska početnica za djecu koja će naučiti osnove stop-animacije.

Festival priprema i zanimljiv zabavni program. U ponedjeljak oko ponoći na maloj Ljetnoj nastupit će riječki americana bend White on White, a u petak nakon dodjele nagrada, koja je u 22 sata, bit će koncert Etno skupine Veja iz Pazina. Za vrijeme festivala posjetitelji će na maloj Ljetnoj moći razgledati i izložbu umjetnika Saše Jantoleka, autora simpatičnih unikatnih skulptura –  festivalskih nagrada. Jantolekov rad obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne pokladne lutke i poetske ilustracije, pri čemu je konstanta njegovog izraza integracija slikarskog i kiparskog kroz prizmu humorističnog, maštovitog, poetskog i grotesknog. Jantolek je posebno za ovu priliku pripremio izložbu „Ilustracije za turizam i ugostiteljstvo“.

Bogato 17. izdanje Liburnia Film Festivala organizira Udruga LFF, suorganizatori su Restart i Delta, partner Festival Opatija, a podupiru ga HAVC, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, INA, TZ Opatije, Kaltenberg Adria, 3t cable, OHM grupa, Studio Pixel, Tiskare Zelina, Lungomare i niz drugih podupiratelja i prijatelja.