SREDIŠNJE DOGAĐANJE ’60 GODINA LJETNE POZORNICE’ – AIDA ODUŠEVILA OPATIJU

21. srpnja 2017. | Kategorija: Kultura

Aida Ljetna pozornicaOPATIJA – Velebnom Aidom obilježeno je središnje događanje povodom 60 godina izgradnje opatijske Ljetne pozorinice. Aida u koprodukciji Festivala opatija i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca oduševila je jučerašnjom izvedbom, čije redateljstvo i dramaturgiju potpisuje Marin Blažević.

Veličanstvena Verdijeva opera o ljubavi i domoljublju, kojom je Verdi nadmašio sva svoja dotadašnja djela bila je prva koja je izvedena na prostoru Ljetne, te je upravo s njom obilježena obljetnica.

Naslovnu ulogu pjevala je prvakinja HNK Ivana pl. Zajca Kristina Kolar koja se ovom ulogom proslavila na međunarodnim pozornicama, od Zagreba, Splita, Maribora, Poznana u Poljskoj, Oderza u Italiji pa sve do Japana, na turneji s Operom SNG Maribor. Aida joj je, kako kaže, upisana u tijelo. Nakon dužeg vremena primadona Kristina Kolar ponovno je nastupila u opernoj produkciji sa svojim suprugom, izvanrednim riječkim baritonom Robertom Kolarom, ovaj puta u ulozi njezina okrutnog oca Amonarsa. Njezin pak operni partner Radames bio je Renzo Zulian, poznati talijanski tenor međunarodne karijere, u čijem opsežnom repertoaru glavnih tenorskih uloga Radames zauzima jedno od najistaknutijih mjesta.

U ulozi Amneris nastupila je mezzosopranistica Amanda Stojović. Riječ je o mladoj pjevačici koja već ostvarila niz zapaženih uloga na opernim pozornicama Maribora, Ljubljane, Beograda i Beča te diljem Japana te ranije ušla u finale jednog od najvećih europskih pjevačkih natjecanja, „Adriana Bella“ u Spoletu.

ljetna pozornica - aida

Puna Ljetna pozornica očekuje početak Aide

Uz ovaj sjajni solistički četvrolist su i Luka Ortar kao Kralj Egipta, Slavko Sekulić kao Veliki svećenik Ramfis, Olga Kaminska kao Velika svećenica te Marko Fortunato u ulozi Glasnika.

Sve je završilo velikim pljeskom više nego zadovoljne opatijske publike uz vatromet koji se nadvijao nad pjevačima. A koliko je Aida dobro prihvaćena u Opatiji govori i podatak da je Ljetna pozornica iznova bila rasprodana i Aidu je gledalo gotovo 2.000 gledatelja. (kv)