KOLUMNA – RUSKA VOJSKA FRUSTRIRANA NEUSPJESIMA GRANATIRALA NUKLEARKU ZAPORIŽJE, NAJVEĆU U EUROPI

6. kolovoza 2022. | Kategorija: Europa & svijet

Russia taking Zaporizhzhia NPP opens a dangerous new chapter in the warUKRAJINA – Rat u Ukrajini se oteže mjesecima. Od “specijalne operacije”, kako kriminalni režim Vladimira Putina naziva invaziju Rusije na drugu suverenu državu, ostalo je jedno veliko ništa. Pokušaj ulaska u Kijev i svrgavanja neposlušne (prema Rusiji) ukrajinske vlade završilo je sramotnim fijaskom u kojem se pokazalo da je Rusija tigar od papira, koji jedino što ima je atomske bombe (iz vremena Sovjetskog saveza) kojima straši svijet te naftu i plin čijim novcem je potkupila dio europskih političara, najviše iz Njemačke, stvarajući od Njemačke jadnog bolesnika Europe ovisnog, poput narkomana, o ruskom plinu i nafti. Njemačka se u ovoj krizi pokazala jadnom, trulom i nesposobnom.

Rusi u bijesu neuspjeha preusmjerili su sve svoje snage na istok Ukrajine gdje masovnim granatiranjem ravnaju zemlju i pokušavaju ići naprijed. Sve to se svodi na tjedne ogromnih granatiranja, gdje se već zalihe Rusije spuštaju na 50%, kako bi se napredovalo 1 do 2 kilometra. S vojnog stajališta posve bezuspješna vojna akcija Rusije koja je već osuđena na propast i jedini razlog zašto se nastavlja je potreba Putina da postigne nekakvu “pobjedu” kako bi s njom mogao zaključiti blato u koje je sam zakoračio, koje ga je zaustavilo i iz kojeg se ne zna kako izvući.

Takvo stanje vodi do frustracija u ruskoj vojsci, koja je mislila sve riješiti unutar 2-3 dana u ruskoj verziji blitzkriega, a dobila je mjesece mrcvarenja u ratu kojeg ne može dobiti. Za svijet sve to ne bi bio problem – naoružati Ukrajinu neka svede ruske vojne napore na previsoku cijenu i prisili ih na mir – da Europa (bolje rečeno Njemačka) nije ovisna poput trulog i prezira vrijednog narkomana o ruskim energentima, pa se sve odugovlači. Frustracije ruske vojske – koje su sve češće, jer je već svima jasno da od Ruske pobjede nema ništa -  vode do ludih situacija, poput granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja! Kao što su Srbi frustirani u nemogućnost osvajanja Hrvatske tijekom devedesetih u bijesu granatirali gradove, hidroelektrane, civile, tako sada rade i Rusi. Naime, nedavno su Rusi granatiranjem oštetili visokonaponske vodove zbog čega je isključen jedan od reaktora. Ne bilo koje nuklearke, već one najveće na europskom kontinentu.

- Okupatori su stvorili još jednu vrlo rizičnu situaciju za cijelu Europu: pogodili su dva puta nuklearku Zaporižja, najveću na našem kontinentu. Svako bombardiranje te lokacije bestidan je zločin, djelo terora. Rusija mora snositi odgovornost zato što je stvorila prijetnju za nuklearnu elektranu, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone