KOLUMNA – EU parlamentarni izbori i neviđen uspjeh desnice

11. lipnja 2024. | Kategorija: Europa & svijet

KOLUMNA – Kolakušić : “Ovo može samo narod u dubokoj narkozi!”

Kad sam pročitao naslov pomislio sam “ pa napokon je riječanima netko rekao što misli o njihovom političkom izboru”. Nazalost to nije bilo to! Mi smo na Kvarneru ostali već 78 godina u narkozi pa su I ovi EU izbori pokazali da riječani bauljaju u prošlosti. Naznake kompletnog ludila gledamo vec 30 godina I neprikosnovenu vlast SDP-a može je samo neko svemirsko biće skinuti s vlasti. IDS  se ponadao  da nesto može profitirati ali vidljivo je da je I na svom terenu u Istri podbacio. Na Kvarneru da nije bilo Liste za Rijeku I Kvarnerske unije I njihovih glasova Flego bi katasrofalno završio oslanjajući se na prevrtljivi PGS (SDP) , a ni taj PGS svom Vasiliću na njegovom terenu nije pomogao sa 8 preferencijalnih glasova.Njima je jedina opcija na lokalnim izborima da se uvuku u dupe SDP-a pa što bude. SDP je toliko zaglupio riječane da Katici Ivanišević koja sudjelovala u uništenju riječke industrije daje životnu nagradu, knjiga se piše o Nedi Andrić, Komadina,Obersnel I Linić još uvijek vladaju. Još čekamo spomenike Haramiji, Žutom ,Kalanju (zavarenom) I još kojem liku iz bajke.

Na državnom nivou pobjeda desnice 7:5. HDZ je desnica što god oni za sebe govorili.

EU

Uspon desnice kao I u hrvatskoj uz zajednički nacionalistički predznak. Rast  desnice I nacionalizma uvijek se povezuje sa manje školovanom I populacijom niže inteligencije . Tome je dokaz osnovno nerazumijevanje što je narod, što nacija. Protivnici su Istanbulske konvencije, rodne ideologije, lGBT zajednica,ženskih prava ,cijepljenja, protiv EU kao zajednice naroda, a u svemu ih vodi Bog I naravno Ravna zemlja. “Kockoglavi” su u naletu. Ono što straši stanovništvo je nacionalizam koji desničari promoviraju kao osnov njihovog postojanja ne znajući o čemu govore. Nacionalizam je destrukcija duha I kulture . Ideja “uravnoteženog nacionalizma” je samo opravdanje za ono što slijedi, a to je “nacionalizam kao politika” u svim vidovima uz podršku religija pa se manifestira mržnjom I agresivnosti, netrpeljivosti I nepodnošljivosti prema njemu “konkurentnih “nacija. Uvijek desničari govore o naciji koja je zapravo iscrtani teritorij vladajućih (u vremenu nastajanja)) političkih struktura I  nije povezan sa narodom što je posebna stavka. Nacionalisti nastoje sve narode omeđene imaginarnom crtom državnosti podvesti pod “narod-nacija” pa se u mnogim slučajevima narodi u određenoj naciji I ne spominju.

Nacionalizam osim na politiku djeluje I na kulturu . Nacionalisti se prvo pripremaju kroz “pozitivni nacionalizam” tj popularizaciju duhovnih vrlina , spominje se matična zemlja I dijaspora Pa se nekad to zove “ braniteljstvo nacionalnih vrijednosti I duha”.  Sve to vodi ka “destruktivnom nacionalizmu” I kao kod svake druge dogmatske ideologije umjestnost I kultura se podešava  njegovim propagandnim potrebama I ciljevima. Zato je za njega najvažnije pretvarati sve u instrument za paradne svrhe, veličanje mitova I nacionalnu samohvalivost koketirajući sa rodoljubljem.Za nacionalizam ne postoje estetske vrijednosti usklađene prema vrijednosnim kriterijima. On je spreman vidjeti u suvremenim kretanjima  tuđe “plagijatsvo” , a nasuprot tome imitacijama domaćeg folklora vidi “zdravi nacinalni duh”. Time nacionalzima ruši sve novo, pozitivno, vrijedno u kulturi I umjetnosti , nastoji nasilno zaustaviti razvitak I proges. Osim toga nacionalizam ima neponovljivu rušilačku moć nad posebnostima manih etničkih skupina. Nacionalizam ima maniju prioriteta koja nekad seže do gluposti.

Jedna od odrednica nacionalizma je I kompleks niže vrijednosti kako bi homegenizirali mase. To je Europa  proživjela I uvijek je nacionalizam  bio uvod  u rat.

Kolakušić priproziva narkozu, a ja ljudsku glupost.

 

(FiatLux)