RIJEKA – Započeli Dani makedonske kulture

17. listopada 2022. | Kategorija: Kultura

U organizaciji MKD Ilinden, a u suradnji s Hrvatskim književnim društvom započeli su Dani makedonske kulture koji će trajati od 15. listopada do 18. prosinca.

Manifestacija je započela u prostorijama MKD Ilinden i to otvorenjem samostalne izložbe fotografija Gordane Kvajo „I to sam ja“, a nastavila se poetsko-glazbenom večeri, odnosno predstavljanjem zbirke pjesama „Križ, trokut i krug“ književnice Mirjane Stojanovske, dobitnice nagrade “Književno pero” za 2022. godinu te predstavljanjem knjige „Hvalospjev ljubavi“ književnika Peje Šimića, knjige godine za 2022.

Prigodne pozdravne riječi povodom početka Dana makedonske kulture okupljenima je uputila predsjednica MKD Ilinden Ivona Dunoski Mitev, a otvorenju su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović te njegov zamjenik Goran Palčevski i predsjednik HKD-a Ernie Gigante Dešković.

Filipović je istaknuo kako ga veseli što je i ove godine organiziran bogat kulturni program te kako organizacija ovakvih manifestacija kao i međusobno druženje najbolje pokazuje kako se njeguju dobri odnosi unutar zajednice.

Istaknuo je ponos riječkom multikulturalnosti, tolerantnosti i otvorenosti kao i kvalitetnim suživotom svih pripadnika nacionalnih manjina koje žive u Rijeci. Zahvalio se i članovima MKD Ilinden na njihovom trudu i angažmanu prilikom očuvanja svoje tradicije i običaja.

Makedonsko kulturno društvo je prvo osnovano makedonsko društvo u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 13. siječnja 1991. godine na inicijativu nekolicine entuzijasta i vizionara makedonskog porijekla iz Rijeke i okolice i od tada ustrajno rade na očuvanju makedonske kulture, jezika i tradicije.

HKD je zatim priredio predstavljanje novih prijevoda makedonskih autora na hrvatski jezik, a u nastavku se predstavilo nekoliko riječkih pjesnika u bogatom kulturno-umjetničkom programu kojeg je vodio riječki pjesnik Valerio Orlić.

Program Dana makedonske kulture realiziran je sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske, posredstvom Savjeta za nacionalne manjine vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja, sredstvima Primorsko-goranske županije te uz pomoć Grada Rijeke te Vijeća Makedonske nacionalne manjine za grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju.