RIJEKA – Sveučilište u Rijeci obilježilo 45 godina postojanja

17. svibnja 2018. | Kategorija: Tech & znanost

Kampus

Kampus

RIJEKA – Obilježen je Dan riječkog Sveučilišta na kojem je sumiran godišnji rad, dodijeljeni počasni doktorati, zvanja i titule te rektorove nagrade studentima.

Ove se godine slavi 45 godina postojanja Sveučilišta u Rijeci te 385 godina visokog obrazovanja u Rijeci, a danas je, povodom Dana riječkog Sveučilišta, održana svečana sjednica Senata u dvorani Građevinskog fakulteta. Ovom su događaju prisustvovali Rektorski zbor Republike Hrvatske, predstavnici nacionalnih i inozemnih sveučilišta, dekani i prodekani sveučilišnih sastavnica te izaslanici državne, regionalne i lokalne vlasti, a u ime Grada Rijeke svečanosti je nazočio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Filipović je izrazio ponos Grada Rijeke što Sveučilište u Rijeci svojom strukturom i djelovanjem dokazuje kako je obrazovanje mladih temelj razvoja čovjeka i društva, a njegovi profesori, znanstvenici i studenti pokazuju na nove vrijednosti u našem društvu. „Sveučilište ima veliku podršku Grada u svim svojim razvojnim projektima i bez Sveučilišta Rijeka ne bi bio grad kakav danas jest, moderan grad u kojem žive i rade mladi obrazovani ljudi, sveučilišni grad, grad znanja i znanosti, istraživanja i umjetnosti“, rekao je Filipović te istaknuo kako riječko sveučilište sve češće postaje odabirom studenata europskih zemalja što jedan od razloga zašto je upravo Sveučilište partner Rijeke – Luke različitosti u programu Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Na kraju, zamjenik gradonačelnika je čestitao svima koji su danas dobili službena priznanja za svoj rad.

Na sjednici je rečeno kako se riječko Sveučilište razvija u pravome smjeru te postaje moderno europsko sveučilište, no i kako treba biti kritičan prema vlastitom radu i uvjetima u kojima se taj rad odvija da bi se postigao napredak u kvaliteti i obujmu znanja kojeg sveučilišni profesori mogu pružiti svojim studentima. Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Branka Ramljak pohvalila je rezultate riječkog Sveučilišta, ali i podsjetila njegove vodeće ljude na posjedovanje velike odgovornosti prema društvu, a posebno prema studentima. Ramljak je navela kako napredak mora biti glavni poticaj daljnjem radu Sveučilišta, što se može postići ako se znanje i znanost u svakoj situaciji stave ispred površne informiranosti i predrasuda, te poželjela da se riječko Sveučilište u dogledno vrijeme nađe na vodećim svjetskim listama najboljih obrazovnih institucija.

U godišnjem izvještaju rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije zabilježeni su pozitivni trendovi na razini cijelog Sveučilišta. Rektorica je istaknula rast broja studenata u svim vrstama studija, preddiplomskim, diplomskim i postdiplomskim studijima, rast ponude studijskih programa, rast broja doktoranada i znanstvenih publikacija te rast zadovoljstva studenata Sveučilištem. Također, Prijić Samaržija izdvojila je i jačanje suradnje s lokalnom zajednicom, što je vidljivo u povećanom broju projekata koje se zajednički izvode. Rektorica se požalila na podfinanciranost i nedovoljnu fleksibilnost u nastavi te izrazila svijest o odgovornosti i dužnosti koju vodstvo Sveučilišta mora ispuniti donošenjem važnih odluka, ističući da ne treba zazirati od kritike i samokritike.

Nakon prigodnih obraćanja, slijedile su svečane dodjele počasnog doktorata znanosti akademiku Danielu Rukavini, dodjele počasnog zvanja i titule profesora emeritusa Julijanu Dobriniću, Čedomiru Bencu, Branku Blaževiću i Vidoju Vujiću te dodjele rektorovih nagrada studentima. Sjednica Senata zaključena je izvođenjem studentske himne „Gaudeamus igitur“. (kv)