RIJEČKA KNJIŽEVNA JUTRA

21. ožujka 2019. | Kategorija: Kultura

knjigeKULTURA – Gost na ”Riječkim književnim jutrima” u subotu 23.03. 2019. od 11:00 do 13:00 bit će Siniša Matasović.

Siniša kroz pjesničke glasove unosi prizvuk autoironije, te svoje stihove oblikuje na jedinstvenom tragu underground hrvatske scene, koja je prepoznatljiva i izvan naše zemlje. Ovdje ću spomenuti samo nekoliko imena kao primjer; B. Radakovića, M. Valent, R. Roklicera, I. Večerine, D. Radočaja, Ž. Jovanovski, Z Grozdić…Svi su oni utkali dio svojih ideja, misli i glasova da bi ta scena opstala i dalje živjela na našem književnom prostoru, te davala jasan i snažan glas jedne stvaralačke slobode, budeći nas iz učmalosti i hipnoze društva…
Poezija bez dlake na jeziku i cenzure, oslikava vrijeme i prostor…. stoga možemo istinski tvrditi da Sinišine poetske slike imaju duboki miris života. Buntovnost im daje pravo da se na trenutak zaustavimo u svom ludom mimohodu i da poštujemo životne i moralne norme.
U Matasovićevim pjesmama pronaći ćete i lavinski uzavrelu ljubav i zanos planinskog vjetra i sve biserje plavog mora, i prodavanje magle, i duboka promišljanja o likvidaciji novog dečka njegove bivše partnerice…Što se sve vrzma po pjesničkoj glavi …(kakva je i odakle njegova nova djevojka???? …..sve to možete čuti na ”Riječkim književnim jutrima”, od samog autora…. stoga vam sada prilažem biografiju autora i pozivamo Vas na književno događanje mjeseca!!!!

Siniša Matasović (Sisak, 1980.), piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. Nagrađivani je autor pjesama i kratkih priča objavljivan u relevantnim časopisima i medijima u Hrvatskoj i u zemljama okruženja: Vijenac, Večernji list, Riječi, Zarez, Most, Artikulacije, The Split mind, Balkanski književni glasnik, Script, Bibliopis… U sisačkom ogranku Matice hrvatske od 2014. godine moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom Stihovnica Siska, a također je aktivan i kao zamjenik glavne urednice časopisa Riječi. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture. Unazad tri godine bio je angažiran kao vanjski suradnik Hrvatske radio televizije za dramatizacije u emisiji ”Radio roman”. Sudionik je raznih domaćih i inozemnih festivala i manifestacija: Kvirinovi poetski susreti, Galovićeva jesen, pjesnički susreti u Drenovcima, Koljnofski književni susreti itd. Na prvom službenom prvenstvu slam (slem) poezije u Hrvatskoj bio je viceprvak države. Dio pjesama preveden mu je na njemački i ukrajinski jezik. Pjesme i haiku poezija tiskane su mu protekle 2018. godine u 3 antologije. U sklopu proširenog izdanja časopisa Most, kojega izdaje Društvo hrvatskih književnika, tiskan mu je izbor pjesama na njemačkom jeziku u antologiji suvremene hrvatske poezije. U Ukrajini mu je dvadesetak pjesama objavljeno u antologiji suvremene hrvatske ironične poezije škakljivog naslova ”Hrvatski pjesnički huligani”. Antologiju je dvojezično na hrvatskom i ukrajinskom jeziku na opsežne 384 stranice tiskao ukrajinski nakladnik ”Ljuta sprava” i u siječnju 2019. godine nominirana je u završnom izboru za najbolju poetsku knjigu prošle godine u Ukrajini uz još svega 6 poetskih knjiga. U Hrvatskoj mu je objavljen izbor haiku poezije u antologiji hrvatskog suvremenog haiku stvaralaštva naslovljenoj ”Nepokošeno nebo” za period između 2008. i 2018. godine. Zadnjih godina, upućeni ga osim književnikom sve češće nazivaju i kulturnim aktivistom. Član je Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

Do sada je objavio:
‘Sisak se uspješno pretvara da spava’, zbirka poezije, 2015.
‘Nećak’, roman, 2016.
‘Tvoj novi dečko’, zbirka poezije, 2018.