PREMINUO POZNATI RIJEČKI OFTALMOLOG I KNJIŽEVNIK VINKO RIBARIĆ

25. travnja 2022. | Kategorija: Kultura
Vinko RibaricKVARNER – Jučer (24.4.2022.) nas je napustio liječnik, oftalmolog, književnik i dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Vinko Ribarić.Vinko Ribarić rođen je 21.8.1933. godine u Banjolu, na otoku Rabu. Osnovnu školu završio je u Rabu, a realnu gimnaziju u Senju. Diplomirao je 1959. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, magistrirao 1968. i doktorirao 1971. na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Bavio se oftalmologijom i autor je više od 200 znanstvenih radova objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima.
Bavio se inovativnošću te je autorom 27 inovacija u području tehničkih instrumenata za prevencije bolesti oka, jedno od njih nosi naziv Signe de Ribaric (znak Ribarić), a sveukupno ima 8 patenata registriranih u patentnom zavodu.Također je pisao poeziju te je autorom i suautorom više od 20 knjiga, a zalagao se i za očuvanje čakavštine na otoku Rabu te je osnivač Katedre čakavskog sabora Raba i nekoliko godina njegov predsjednik.

Bavio se i poviješću otoka Raba te je autorom nekoliko znamenitih knjiga među kojima se ističe „Rabljanin De Dominis – njegova kraljevska visost, prince Consorta Havaja“.
Također bavio se sportom, točnije tenisom te je bio nacionalni teinski sudac. Govorio je 5 svjetskih jezika.Vinko Ribarić je bio dugogodišnji član Hrvatskog književnog društva u kojem je dugi niz godina radio na objavljivanju knjiga i sudjelovao na brojnih književnim i znanstvenim skupovima širom Hrvatske.

Iskrena sućut obitelji.