Otvoren 19. Festival znanosti u Rijeci

10. svibnja 2021. | Kategorija: Tech & znanost

Svečanošću na Korzu otvoren je 19. Festival znanosti u Rijeci, čija je glavna tema „Kultura znanosti“.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti na popularan i razumljiv način, informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Festival je otvorenim proglasio zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović

Festival je otvorenim proglasio zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, čestitajući organizacijskom odboru koji se organizirajući festival trudi da znanost bude prisutna u javnosti.
„Protekla je godina bila obilježena pandemijom, tijekom koje je došlo do izražaja sve ono što znanstvenici samozatajno rade. Ovdje se najbolje vidi suradnja svih aktera – Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Sveučilišta u Rijeci, koje je jedno od najpropulzivnijih sveučilišta ne samo u Hrvatskoj, nego i puno šire. Grad Rijeka je uvijek podupirao Festival znanosti i nastojimo biti okrenuti znanju i na tome graditi našu budućnost“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Rijeka Vedrana Mikulić Crnković istaknula je zadovoljstvo što je Festival znanosti doživio svoj 19. rođendan, unatoč svim problemima u organizaciji uzrokovanih epidemijom koronavirusa.
„Udruga Zlatni rez je suradnji s brojnim suorganizatorima i uz pokroviteljstvo Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije pripremila bogat program, koji uključuje preko sto događanja“, kazala je Mikulić Crnković.

Podršku Festivalu znanosti dale su i Marta Žuvić, prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci te Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za znanost i obrazovanje Primorsko-goranske županije.

Organizaciji odbor Festivala s predstavnicima pokrovitelja

Dijalog između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja

Festival znanosti održavat će se od 10. do 15. svibnja 2021. godine, s glavnom temom ”Kultura znanosti“.

„Što je kultura i gradimo li kulturu znanosti? Etimološki riječ kultura dolazi od latinske riječi colere koja znači nastanjivati, uzgajati, štititi, poštovati. Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti. Upravo kroz ovogodišnju temu ‘Kultura znanosti’ na razuman način nastojimo komunicirati kulturu znanosti u dijalogu između znanstvenika i javnosti s ciljem održavanja međusobnog razumijevanja i povjerenja“, ističu organizatori Festivala.

Ove godine će se održati najbogatiji do sada program u sklopu aktivnosti "Znanost na Korzu"

Najbogatiji do sada program “Znanosti na Korzu”

Ovogodišnji Festival je također različit od svih onih u razdoblju 2003.-2019. (osamnaesti Festival, onaj u 2020. godini, bio je održan jedino u Rijeci). Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je slična onoj u prošloj godini, velika većina događaja će se odvijati online (moći će se pratiti na web stranici Festivala znanosti), dok će za događaje koji se odvijaju uživo (Kampus Trsat, Prirodoslovni muzej Rijeka, te ostali događaji navedeni u programu) biti potrebna prethodna najava zbog ograničenog broja posjetitelja.

Ove godine će se održati najbogatiji do sada program u sklopu aktivnosti “Znanost na Korzu”. Tijekom trajanja Festivala, u prijepodnevnim satima, od 12 do 14 sati te od 17 do 19 sati poslijepodne, na Korzu će se odvijati razni programi kojima će se popularizirati znanost.

Cjelokupan program festivala dostupan je na mrežnim stranicama Festivala znanosti.

Informacije o Festivalu mogu se dobiti i na infoštandu Festivala znanosti na Korzu od 5. do 14. svibnja 2021., od 10 do 16 sati.