Otkrivena bista Jurija Gagarina u Parku Astronomskog centra Rijeka

6. ožujka 2020. | Kategorija: Tech & znanost

RIJEKA – U Parku Astronomskog centra Rijeka na Sv. Križu otkrivena je bista Jurija Gagarina, prvog čovjeka u svemiru.

Bista ovog sovjetskog kozmonauta, koji je 12. travnja 1961. godine postao prvim čovjekom koji je izašao iz Zemljine orbite, učinivši to u svojoj svemirskoj letjelici Vostok 1, poklon je Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Rijeci.

Otkrivanje biste, nastale prema originalnom djelu kipara i kozmonauta Alekseja Leonova, održalo se ususret rođendanu Gagarina, Heroja Sovjetskog saveza, koji je rođen 9. ožujka 1934. godine.
U sklopu svečanog programa koji se zbio u organizaciji Grada Rijeke, Astronomskog centra Rijeka i Veleposlanstva Ruske Federacije u RH, bistu Jurija Aleksejeviča Gagarina otkrili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, ruski veleposlanik Nj. E. Anvar Azimov te kozmonaut Anatolij Pavlovič Arcebarskij.

Prilikom uvodnog dijela svečanosti, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović zahvalio je Veleposlanstvu na poklonu, kazavši kako su Astronomski centar i Sv. Križ kao najstariji arheološki lokalitet u Rijeci prigodno mjesto za postavljanje Gagarinove biste. Filipović je istaknuo kako je Gagarinovom uspjehu i razvoju sovjetske kozmonautike doprinio je jedan Riječanin, dizajner zrakoplova i stručnjak za aerodinamiku Robert Bartini koji je velik dio svog životnog vijeka posvetio znanstveno-inženjerskom radu u SSSR-u, gdje je prepoznat kao jedan od najslavnijih znanstvenika.

Ruski veleposlanik Anvar Azimov izrazio je zadovoljstvo svojim dvadeset sedmim posjetom Rijeci te zahvalio Gradu Rijeci i Astronomskom centru na prihvaćanju i realizaciji ideje. „Na ovaj način odajemo priznanje velikom čovjeku koji je od danas i vaš sugrađanin, a ova bista neka bude simbol našeg prijateljstva“, rekao je Azimov, dodavši kako ova se ideja pojavila unatrag nekoliko godina na sastanku s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom.

Azimov je naglasio kako će se potruditi da Rijeka iduće godine dobije još jedan poklon Veleposlanstva, bistu Riječanina Roberta Bartinija nastalu prema postojećem originalu kipara Vladimira Ivanova koja se nalazi u Aleji Stvoritelja zrakoplovstva Rusije u gradu Žukovskom.

Zadovoljstvo što boravi u Rijeci i što uspomena na Jurija Gagarina živi daleko od njegove domovine izrazio je i Anatolij Pavlovič Arcebarskij, 71. pilot-kozmonaut SSSR-a te posljednji kozmonaut odlikovan kao Heroj Sovjetskog saveza. „Kao dječak sam i sam bio inspiriran Gagarinom, uz mnogo truda i rada, kroz zrakoplovstvo sam postao kozmonaut, što je san kojeg mnogi sanjaju, ali malo njih ostvari“, kazao je Arcebarskij, koji će održati predavanje u subotu, 7. ožujka u Astronomskom centru Rijeka kada se obilježava Međunarodni dan planetarija.

Događaju su nazočili i gradski pročelnici za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem, odnosno za sport i tehničku kulturu, Srđan Škunca i Zdravko Ivanković, uz direktora Rijeka sporta Igora Butorca, voditeljicu Astronomskog centra Andreu Cvitan, predstavnike Rossotrudničestva u Hrvatskoj – agencije za promociju ruske kulture, tradicije, znanosti i gospodarstva na čelu s direktoricom Natalijom Jakimčuk, predstavnike Ruskog doma PGŽ, Zajednice tehničke kulture PGŽ, Udruge hrvatsko-ruskog prijateljstva te predstavnike programskog pravca 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. U svečanom programu nastupili su učenici OŠ Gornja Vežica, Marko Kolak, Lana Horvat i Nika Smojver.

U sklopu programa održano je prikazivanje filma „Velikani sovjetske kozmonautike“ te je otvorena izložba naziva „Moj Gagarin“ koju čine likovni radovi djece iz umjetničke škole Juri Gagarin iz Gagarin grada.