OPATIJA – OTVOREN ATRAKTIVAN BIJENALE U ŠPORERU

11. listopada 2020. | Kategorija: Kultura

šporerOPATIJA – Jučer navečer u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvorena je izložba u sklopu 3. Bijenala industrijske umjetnosti.

Bijenale industrijske umjetnosti je međunarodna manifestacija suvremenih umjetničkih praksi koju je osnovao umjetnički kolektiv Labin Art Express XXI kao eksperimentalnu platformu. Ovogodišnji naziv Bijenala je Ride Into the Sun – Ravno u Sunce, preuzet od istoimene pjesme legendarnih njujorških glazbenika Velvet Underground i utjelovljuje težnju za boljim svijetom i životom koja se lako može pretvoriti u noćnu moru ljudskog svijeta.

„Bijenale okuplja čak 66 umjetnika iz cijele Europe koji izlažu u 6 gradova i na 14 lokacija. Suradnici na bijenalu su još Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, a međunarodni tim kustosa čine Branka Benčić iz Hrvatske, Gerald Matt iz Austrije i Christian Oxenius iz Njemačke. Ove se godine po prvi put ovom međunarodnom projektu priključio Festival Opatija te je tako Opatija postala jedan od gradova u kojemu je moguće vidjeti dio postava“, naveo je Dean Zahtila, predsjednik Labin Art Expressa XXI.

Opatijsku postavu osmislio je poznati europski kustos Gerald Matt, direktor Umjetničkog instituta u Beču i prethodni direktor poznate Kunsthalle u Beču. Postav u Opatiji govori o turizmu i aktualna korona-kriza pokazala je koliko je (ne)pametno sve pretvarati u turističke kapacitete i hotele, stoga je simbolično ispred Šporera postavljen natpis „hotel“, jer „Hotel Šporer“ ovog puta istražuje razne aspekte odnosa turističke industrije i suvremene kulture.

„Čim sam vidio Šporer odmah sam znao da u njemu treba izložiti dio bijenala koji se bavi turizmom. Ovo je idealan prostor za umjetnika koji želi progovoriti o toj temi zato je na ulazu postavljena fotografija putnika Paula Alberta Leitnera, koji je proročanski još 2009. godine u Mongoliji u hotelu nosio maskice koje evo danas svi mi moramo nositi“, rekao je Gerald Matt na otvaranju izložbe. „U paviljonu se može vidjeti instalacija austrijskog umjetnika Marka Lulića „Hard and Soft No. 1“, ujedno i rekonstrukcija bazena hotelskog kompleksa Haludovo na otoku Krku iz 1970-ih. Izgradio ga je arhitekt Boris Magaš, a s 45 milijuna američkih dolara financijski ga je podržao Bob Guccioni, američki fotograf i osnivač časopisa Penthouse. Primjer je stranih i kapitalističkih ulaganja u komunističku Jugoslaviju tijekom doba hladnog rata, a danas taj kompleks doživljava nesretnu sudbinu. Imamo tu i jedan stol za koji kada sjednemo gubimo prirodan položaj. Sada smo u neugodnom i neprirodnom položaju u komunikaciji s drugom osobom što je ustvari ono što se nama danas dešava, ljudi međusobno komuniciraju na sve neprirodnije načine“, zaključio je Gerald Matt.

„Ova izložba kroz suvremene koncepte koji običnom promatraču nisu odmah razumljivi govori o aktualnim problemima. Ali to je i poanta. Zastati, dvaput pogledati, razmisliti. Zato se u središtu izložbe nalazi jedan atraktivan lik koji ustvari opisuje današnjeg turista. Turist više nije putnik. Putnik je u interakcijom s prostorom u koji dolazi i put je važan kao i destinacija. Turist je pak najobičniji konzument i proizvod kao i ovaj lik u središtu izložbe, a vi ga promatrate iz sigurne udaljenosti i možete reći „ja ne želim biti takav“. Ovo je tip izložbe koji ćete naći u velikim umjetničkim centrima i nije konzervativnog pristupa, stoga je izvrsno što smo odsad i mi dio ovog međunarodnog projekta“, rekao je ravnatelj Ernie Gigante Dešković.

Grupe mogu uz prethodnu najavu izložbu pogledati svakiradni dan od 8 do 16 sati. Pojedinačni posjetitelji izložbu mogu pogledati od utorak do petaka od 17 do 19 sati te subotom i nedjeljom prijepodne i poslijepodne od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati.  Izložba ostaje otvorena do 21. studenoga ulaz je slobodan.

 

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone