„MIZANTROP“ U REŽIJI IGORA VUKA TORBICE ZA DRAMSKO FINALE SEZONE

24. svibnja 2017. | Kategorija: Kultura

HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

ca.
Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević naveo je tri razloga za ovu predstavu: to je, prije svega, dramska predstava kakvu publika već dugo želi jer riječ je o jednom od najznačajnijih tekstova u zapadnoj kazališnoj povijesti u interpretaciji najprogresivnijeg ansambla; drugi je svakako Igor Vuk Torbica – redatelj nove generacije; dok je kao treći razlog istaknuo gostovanje Katarine Bistrović Darvaš, ključne glumice svoje generacije koja je sudjelovala u predstavama svih bitnih redatelja novog hrvatskog kazališta.
Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drame, podsjetila je kako je riječka publika imala priliku upoznati rad Igora Vuka Torbice na nedavnom Festivalu malih scena gdje je njegova predstava „Hinkemann” osvojila čak četiri nagrade, od toga jednu za najbolju predstavu i nagradu za najbolju režiju. Time je, kako kaže Jelena Kovačić, Igor Vuk Torbica potvrdio da je jedan od najboljih i najzanimljivijih redatelja mlađe generacije u regiji koji vrlo suvereno gradi svoj, sada već, prepoznatljiv redateljski rukopis, u čemu ga je ovdje podržao i ansambl. „Dobili smo suvremeno čitanje uvijek aktualnog Molièrea koji stalno balansira na granici komizma i tragizma, kojem se smijemo, ali koji nam istodobno postavlja neka vrlo važna pitanja, prije svega, kao središnje, pitanje istine”, rekla je ravnateljica Hrvatske drame. Dodala je kako u ovom tekstu Molière inzistira na istini, koja se u svom ekstremnom obliku pretvara u svojevrsnu dogmu, te nepogrešivo detektira kako se stav pretvara u osudu, dosljednost u tvrdoglavost, ponos u oholost, propitujući istovremeno one točke u kojima se susreću mizantropija i iskrenost.
Redatelj „Mizantropa” Igor Vuk Torbica, dobitnik brojnih nagrada, kazao je da se radeći na predstavi pitao je li vrlina zapravo vrsta mane ili obrana od svijeta koji krije i vlastite mane. Naglasio je kako režijom odstupa od originala, jer se ne zadržava samo na komediji, te kako nije riječ o klasičanoj predstavi u muzejskom smislu te u toj mjeri nije ni vjeran jer su kompozicija i redoslijed ponešto mijenjani, dok su odnosi ostali netaknuti, što ne ugrožava niti narušava tijek drame.
Dramaturginja riječke predstave „Mizantrop”, Nataša Antulov, postavila je pitanje je li Alceste heroj ili ipak nešto drugo? Je li on heroj zato što govori istinu? „Redatelj je dao priliku da, kroz psihologizaciju likova i okolnosti u koje ih stavlja Molière, na ta pitanja odgovorimo iz drugog ugla”, nastavila je Antulov.
Jerko Marčić, glumac u glavnoj ulozi Alcestea, rekao je: „Svi lažemo. I sada svi lažemo. I imamo strašnu želju da nam kažu istinu, ali samo onako kako bismo to željeli čuti i samo onda kada bismo to htjeli čuti”.
Gostujuća glumica u ulozi Alcestove ljubavi Célimène, Katarina Bistrović Darvaš, rekla je: „Drago mi je biti u teatru koje želi promijeniti stvari i u tome ga treba podržati. Kada je riječ o predstavi, ono što mi je osobno interesantno jest pitanje: što znači govoriti istinu i koliko si lud kad govoriš istinu.”
Prvakinja Hrvatske drame Olivera Baljak o mizantropiji je rekla: „Prvo pomisliš da su mizantropi inteligentni, a zapravo su grube sitne dušice. Ipak, zahvaljujući redatelju, takvi su na kraju raskrinkani i od njih se treba distancirati.”
Glumac Jasmin Mekić kratko je kazao kako nakon dužeg vremena Hrvatska drama ponovo radi na klasičnom komadu koji će pridobiti publiku. Leon Lučev, prvak Hrvatske drame, zaključio je kako je redatelj poticao ono pomalo zaboravljeno u glumcu – igru i tako ga vratio na početne impulse glume.
Uz redatelja Igora Vuka Torbicu i dramaturginju Natašu Antulov, autorsku ekipu predstave čine skladatelj Josip Maršić, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, koreografkinja Ivana Kalc i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. U predstavi igraju Jerko Marčić kao Alceste, Leon Lučev kao Philinte, Jasmin Mekić u alternaciji s Nikolom Nedićem kao Oronte, Katarina Bistrović Darvaš kao Célimène, Marija Tadić kao Éliante, Olivera Baljak kao Arsinoé, Dražen Mikulić kao Acaste te Davor Jureško kao Clitandre.
Premijera je 24. svibnja, dok su reprize 25, 27, 29, 30. i 31. svibnja te 1. lipnja u 19:30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca.