KVARNER – Festival znanosti posvećen bojama od 8. do 13. travnja

4. travnja 2019. | Kategorija: Tech & znanost

KVARNER – Otvorenje Festivala znanosti je u ponedjeljak, 8. travnja, u 11 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, nakon čega slijedi tribina u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i udruge Universitas „Glasaj za Europu/Glasaj za znanost“, najavio je na konferenciji za medije prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Ružić. Organiziranje tribine potaknuto je preporukama Europske asocijacije sveučilišta koja je svojim članicama predložila da se uključe u promoviranje europskih izbora.

„Cilj nam je senzibiliziranje studenata, ali i ukupne javnosti o važnosti i ulozi europarlamentarnih izbora. Tribina je posvećena europskim obrazovnim politikama i utjecaju na kreiranje hrvatskih akademskih prilika pa vjerujem da će dati značajan doprinos u razmatranju ovih tema. Očekujemo da će se raspravljati o okvirnom programu Europske unije za istraživanje inovacije te važnosti članstva Hrvatske u EU za razvoj visokog obrazovanja i znanosti“, istaknuo je prorektor Ružić, dodajući kako vjeruje da će akademska zajednica i mladi ljudi na ovoj tribini dobiti prostor za artikuliranje svojih stavova, vrijednosti i očekivanja od budućnosti nakon skorašnjih izbora za zastupnike Republike Hrvatske u Parlament EU-a. Tribinu će uvodnim riječima otvoriti rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, a gosti su Boris Jokić, Zoran Kurelić, Sanja Modrić, Tonino Picula, David Smith i dr. Razgovor će moderirati urednica i voditeljica N1 televizije Nataša Božić Šarić.

Nakon tribine provest će se e-savjetovanje na web stranici Sveučilišta u Rijeci, namijenjeno studentima i akademskoj zajednici, a koje će biti otvoreno do okončanja izbora za Parlament EU. Namjera je zaključke javnog savjetovanja sažeti u jedan dokument sveučilišne riječke deklaracije „UNI.RI.DE“ koji bi se uputio javnosti, odnosno predstavničkim tijelima, te jasno poručio što studenti i akademska zajednica očekuju od političara kada je u pitanju poboljšanje učenja i studiranja u Hrvatskoj.

Najavljujući pregršt ostalih događanja, izv. prof. dr.sc. Vedrana Mikulić Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti, istaknula je kako se ove godine sa željom da građanima predstave svoj rad i znanstvenike, u Festival znanosti uključilo čak 15 sveučilišnih sastavnica, najviše do sada, ali i Zavičajni muzej na Drenovi.

Osim tribine o europskim parlamentarnim izborima, prvi dan Festivala donosi još jednu aktualnu temu, a to je razgovor o izazovima i mogućnostima zapošljavanja mladih, što će u River Pubu započeti u 17 sati. Kao i ranijih godina, bogat program održavat će se u Prirodoslovnom muzeju i Astronomskom centru Rijeka te na brojnim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci. Tako će se u utorak i srijedu, 9. i 10. travnja, u popodnevnim satima, u Akvariju na Kampusu održati niz popularnih predavanja koje će zaključiti Znanstveni kafići na teme je li Rijeka zaista ‘zeleni’ grad te koje su prave boje prava. U petak, 11. travnja, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku slijedi niz zanimljivih predavanja s naglaskom na prirodne znanosti.

Alen Ružić, Vedrana Mikulić Crnković, Marina Peranić-Ševeljević

I ove godine održat će se Otvoreni dan sveučilišnih odjela, i to u utorak, 9. travnja, u okviru kojih su za građane pripremljena predavanja, radionice, igrokazi, kratka znanstvena izlaganja i dr. Svoja vrata u tjednu Festivala otvorit će i Građevinski fakultet (10. travnja), Pomorski fakultet (11. travnja) te Državni hidrometeorološki zavod – Pomorski meteorološki ured Rijeka.

Program namijenjen najmlađima najavila Marina Peranić-Ševeljević, savjetnica za školstvo u gradskom Odjelu za odgoj i školstvo, ističući kako Grad Rijeka ovu manifestaciju sufinancira od samih njezinih početaka, pogotovo jer se riječka ističe po velikom broju sadržaja u koje se uključuju predškolci te učenici osnovnih i srednjih škola.

„Djeci i mladima znanost je potrebno predstaviti na zabavan, kreativan i jednostavan način kroz sadržaje kojima Festival znanosti i ove godine obiluje“, rekla je Peranić-Ševeljević.

Najavila je manifestaciju Vrtići za vrtiće koja će okupiti 22 predškolske ustanove te oko 500 predškolaca. Mališani će svoje radove predstavljati u Prirodoslovnom muzeju u srijedu, 10. travnja, od 10 do 12 sati. U četvrtak, 11. travnja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svoje projekte na temu „Boje“ izložit će 9 osnovnih te 8 srednjih škola u sklopu programa Škole za škole.

Iz programa posebno je izdvojila interaktivnu izložbu “Inteligencija biljaka”, u organizaciji Centra za promociju nauka iz Beograda i Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, čije će otvorenje biti u ponedjeljak, 8. travnja, u 17 sati u Prirodoslovnom muzeju.

Građani će se o Festivalu znanosti moći  informirati na štandu na Korzu od 3. do 12. travnja, od 10 do 16 sati, te sudjelovati u “Znanosti na Korzu” svakoga dana tijekom festivalskog tjedna, od 12 do 14 sati.

Festival znanosti održava se u više od 20 gradova diljem Hrvatske. Organizator je riječka Udruga Zlatni rez u suorganizaciji Sveučilišta u Rijeci, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, te uz brojne suorganizatore (Prirodoslovni muzej Rijeka, Akademsko astronomsko društvo Rijeka, Društvo matematičara i fizičara, Udruga za razvoj visokoga školstva Universitas i Sveučilišna knjižnica Rijeka).

Raspored istaknutih događanja u Rijeci dostupan je na facebook stranici Festival znanosti Rijeka, a uskoro i na mrežnim stranicama Festivala znanosti.