KULTURNJACI JEDINSTVENI: ZABRANA KULTURE NA PODRUČJU PGŽ NEMA OPRAVDANJA

6. travnja 2021. | Kategorija: Kultura

kulturaOPATIJA – Teški dani stigli su za kulturu. Stožer je zabranio događanja u kulturi što je izazvalo revolt ustanova u kulturi na području grada Rijeke. Pridružio im se i Festival Opatija koji je jedna od rijetkih kulturnih ustanova u Hrvatskoj koji je proteklih mjeseci redovno održavala manje koncerte, kazališne predstave i ostale slične evente u Centru Gervais. Svaki put strogo su se pridržavali propisanih epidemioloških mjera i nije evidentiran slučaj da je upravo na nekom od tih događaja došlo do širenja koronavirusa.

No, na zahtjev Županijskog stožera na čelu s načelnikom Mladenom Šćulcem u PGŽ su od ovog tjedna zabranjena sva kulturna događanja, a značajnija iznimka ostaju tek crkve u kojima se može okupiti do 25 osoba.

Riječke kulturne ustanove zbog toga su se već pobunile a potporu takvom razmišljanju dao je i ravnatelj Festivala Opatije, Ernie Gigante Dešković.

“Podrška kolegama iz Rijeke. Zabrana kulture na području PGŽ nema opravdanja.

Događanja u kulturi se već godinu dana održavaju u reduciranim okvirima, kontroliranim uvjetima, posebno dezinficiranim i prozračivanim prostorima, s malim brojem publike koja nije u međusobnom kontaktu, s unaprijed testiranim izvođačima, itd. Ovakav ozbiljan pristup našeg sektora rezultirao je da nismo imali jedne jedine sporne situacije (za razliku od mnogih drugih sektora) što ukratko znači da neovisno o općoj slici epidemiološkog stanja u ovom trenutku ne postoji objektivno ili činjenično opravdanje za dodatnim zabranama događanja u kulturi, jer naš sektor naprosto nije problematičan.

Najviše čudi pomanjkanje logike u novouvedenim mjerama: zabranjuju 1 osobu u kazališnoj dvorani od 1.500m2 dok je u prostoru iste ili manje veličine moguće održavanje sjednica predstavničkih tijela; zabranjuju 1 osobu u kino dvorani dok su OK prenatrpani autobusi javnog prijevoza; zabranjuju 1 osobu u umjetničkoj galeriji dok se na daleko manjim terasama sa zatvorenim staklenim stjenkama može ispijati piće…

Vjerujem da oni koji donose mjere to čine u dobroj namjeri, ali novouvedene mjere su doista pretjerano nepoštene prema kulturi. Molim sve one koji odlučuju neka vrate stanje u kulturi kakvo je dosad bilo, jer novouvedene mjere u pogledu kulture neće donijeti epidemiološku korist već će samo uzrokovati dodatne štete po naš sektor”, poručio je Gigante Dešković.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone