KOMENTAR – SVI O RIJECI, A RIJEKA NAJMANJE O SEBI

10. svibnja 2022. | Kategorija: Europa & svijet
sloboda press govora freeKOMENTAR – U jeku naftne krize, koja trese Europu zbog ruske invazije na Ukrajinu, mađarski premijer Viktor Orban je rekao da bi Mađarska bila manje ovisna o ruskoj nafti kad bi imala svoju morsku luku: “Da nam nisu uzeli more i mi bismo imali luku gdje bismo naftu mogli uvoziti tankerima”, jasno aludirajući na Rijeku iz vremena dok je ona bila u sastavu mađarskog dijela Austrougarske monarhije.

Odmah su se mnogi u Hrvatskoj digli na zadnje noge i osudili izjave Viktora Orbana. Sada su iz Mađarske poručili: “Pa to je povijesna činjenica, more nam je oteto.”

Svi govore o Rijeci, a Rijeka najmanje o sebi. Stoga, ako smo već kod povijesnih činjenica: Da! Rijeka je imala procvat svojeg gospodarstva dok je bila u sastavu Austrougarske i u dijelu Mađarske. Debelo je Rijeka tada profitirala tako što je bila glavna luka Budimpešte. To može zanijekati samo netko tko pojma nema o povijesti i s tog gledišta nekima je u Hrvatskoj bolje šutjeti. Ali također se ne može zanijekati da su najveći dio bogatstva Rijeke tada stvarali sami Riječani, ili bolje rečeno Fiumani, dobro koristeći situaciju u kojoj se nalaze. Zlatno je to bilo vrijeme za Rijeku, kada je ona uistinu značila nešto u ovom dijelu Europe.

Nemojmo bježati od svoje povijesti zato jer nam se ne sviđa što to govori Viktor Orban. To nam samo može biti sol na ranu što danas mi ne znamo koristiti bogatstvo koje Rijeka nudi. Jer, pogledajmo se u lice i kažimo sami sebi istinu: danas je Rijeka tek sjena grada kakvim je bila! Nema više Fiumana, biznis je odavno nestao, prvi lom se desio 19148. godine s raspadom Austrougarske i zatim je sve išlo od lošeg na gore: drugi lom s raspadom Italije, treći s egzodusom 80% stanovništva Rijeke nakon Drugog svjetskog rata, četvrti s uništavanjem sve industrije u Rijeci već u vrijeme samostalne Hrvatske.

Tako imamo ovu Rijeku danas: gotovo beznačajna periferija u jednoj perifernoj državi koju sada spominje druga periferna država. Jer, nemojmo zaboraviti, ni ta Mađarska danas nije baš nešto.

Od nekada slavne Austrougarske ostala su samo sjećanja u mrvicama oko kojih se sada prepiru kokošari. Dakle, Viktoru Orbanu je bolje zašutjeti oko Rijeke, ali je također bolje da o Rijeci zašute i mnogi u Hrvatskoj, jer kako stvari sada stoje Rijeku ne zaslužuju ni jedni ni drugi.

Da su sada stari Fiumani u Rijeci živi oni bi ovo iskoristili tako što bi otvorili vrata mađarskom kapitalu, ako hoće ulagati u Rijeku dapače. Nekada bi Rijeka razmišljala biznisom, a danas razmišlja o Galebu i halucinacijama Orbana.

I.R.