JASLICE U VATIKANU S MOTIVIMA KVARNERSKIH NOŠNJI

15. prosinca 2019. | Kategorija: Europa & svijet

Papa Franjo razgledavao jaslice u hrvatskoj narodnoj nošnjiSVIJET – U organizaciji Papinskog vijeća za novu evangelizaciju u Vatikanu u Sali Pio X. se održava 44. međunarodna izložba „100 jaslica u Vatikanu“ na kojoj izlaže hrvatska predstavnica skulptorica Margareta Krstić iz Podkilavca Hrvatsku priču sa Svetom Obitelji.

Sveta Obitelj odjevena je u cresku nošnju, a klanjaju joj se prvi hrvatski kraljevi Tomislav, Krešimir i Zvonimir, te par odjeven u selačku narodnu nošnju, slavonsku i šestinsku nošnju, žene Istre, otoka Krka, Vrlike, pastirica i pastir iz Dalmatinske zagore a anđeo u petrinjskoj nošnji. Ovu priču skulptorica je posvetila svojoj kćeri Erni Krstić koja je obitelj zasnovala na Cresu.

Papa Franjo posjetio je izložbu i zadržao se upravo kod jaslica Hrvatske priče Margarete Krstić. Na audijenciji 2017. je autorica Papi poklonila slične jaslice. Inače posjetioci na izložbi imaju priliku kroz izložene jaslice, produbiti znanje o božićnoj umjetnosti, čak i u njenim konstruktivnim i stilskim aspektima.

Naziv „100 presepi“ (100 jaslica) ostao je kao tradicija od prve izložbe, a ove godine izložba okuplja više od 130 jaslica iz Italije i 30-tak zemalja svijeta, a jaslice se svake godine u potpunosti obnavljaju. 

Sam postav „hrvatskih jaslica“ sadrži 18 skulptura i ovčice u oslikanoj i patiniranoj bijeloj keramici visine oko 38 cm, koje je postavila kći skulptorice Milica Dmiović.

Margareta Krstić je 2019. održala izložbu „Selačka narodna nošnja“ u hotelu Katarina u Selcu iz koje se izrodila ideja da i Selačka narodna nošnja, muška i ženska bude zastupljena u jaslicama, te Riječku priču s morčićima – raku jaslica u Vili Ružić u Rijeci i nastupila na Međunarodnoj izložbi jaslica u kulturi i tradiciji u Muzeju Gran Guardia u Veroni na Piazzi Bra.

(kv)

podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone