HNK Ivana pl. Zajca najavilo novu kazališnu sezonu

16. rujna 2021. | Kategorija: Kultura

Izvođenjem kratkih ulomaka iz predstava, umjetnici i glumci riječkog HNK Ivana pl. Zajca najavili su novu kazališnu sezonu koja će se održati pod sloganom „Opstanak 2“.

Program pod nazivom „After hours“ koji je održan u Verdijevoj ulici uz zgradu kazališta songom „Bellisima“ iz mjuzikla „Baciami Cate“otvorili su Leonora Surian Popov i Mirko Soldano. Ovom predstavom, talijanskom verzijom predstave „Kiss me, Kate“, HNK Zajc će 20. rujna svečano i otvoriti novu sezonu 2021./2022.

Ulomci iz predstava „Leica format“ i „Vježbanje života – drugi put“/“Esercitazione alla vita – seconda volta“ potom su najavili skorašnje obnove dviju predstava o Rijeci nastalih prema dvama romanima o otiscima riječke prošlosti u njezinoj sadašnjosti, ovoga puta povezanih u „Riječki diptih“ koji će se izvoditi u spomen na Miru Furlan i Dašu Drndić.

Prva predstava LGBTQ tematike za djecu

Na ovosezonskom premijernom programu Hrvatske drame naći će se među ostalim i zastrašujuća vizija budućnosti koju u predstavi „232,778 °C“ nastalu prema motivima romana „Farenheit 451“ Raya Bradburyja režira Ivan Penović, jedan od najistaknutijih dramskih umjetnika nove generacija.

Shakespearovu komediju zabune i karaktera „Na Tri kralja ili kako hoćete“, premijerno postavlja tandem Franka Perković i Goran Ferčec. Kroz ovu predstavu otvara se dijalog sadašnjice s pričom o identitetu, zabludi, rodu, krivim odlukama, prividu, žudnji, laži, umišljaju, komediji, tragediji, gluposti i svemu onome što pripada širokom polju diskursa ljubavi.

Kultni „Amarcord“ redatelja Federica Fellinija, remek-djelo magičnog realizma, prvi će put oživjeti na riječkoj pozornici u režiji Vite Taufera i koprodukciji s pulskim INK-om.

Na premijernom programu je i prva riječka predstava LGBTQ tematike za djecu i mlade, ali i cijelu obitelj „I Cyrano i djevojčica“. Nagrađivani argentinski redatelj Guillermo Baldo donosi latinoameričku adaptaciju ”Cyrana“, poznate drame Edmonda Rostanda.

75. obljetnica Talijanske drame

Na premijernom programu Talijanske drame, koja ove sezone obilježava 75. godišnjicu postojanja, uz mjuzikl „Baciami, Cate“ je i „LockClown“, predstava inspirirana tekstovima Angela Cecchelina, jednog od najznačajnijih autora talijanskog glazbenog kazališta, u režiji Davidea Calabresea, kojom se Elvia Nacinovich vraća na riječku pozornicu.

I ovaj ansambl na programu ima jednog Fellinija: „E la nave va“ u režiji Igora Pisona. “Umjetne inteligencije u wellnessu”, koprodukcija s tršćanskim kazalištem Miela, trilogija je autora, glumca Talijanske drame Giuseppea Nicodema.
Legendarna Neva Rošić režirat će intrigantno djelo Érica-Emmanuela Schmitta „Enigmatske varijacije“, čijom će premijerom ansambl Talijanske drame svečano otvoriti novi kazališni prostor Zajca “Dram(m)a centar” u zgradi Ivex-a.

Sekunda maksimalnog duhovnog uzbuđenja

Operni premijerni program ove sezone čini pet naslova: Mozartova „Čarobna frula“ koja će prvi put u povijesti biti postavljena u produkciji riječke Opere, pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela i u režiji Renate Carole Gatice. Potom, u koprudukciji s HNK u Osijeku, dvije jednočinke, Puccinijev „Gianni Schicchi“ u režiji Fabrizia Melana te „Arlecchino“ Feruccia Busonija u režiji Marina Blaževića koji će doživjeti svoju hrvatsku praizvedbu, obje pod ravnanjem meastra Valentina Egela. U suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom bit će postavljena još jedna riječka praizvedba, istinski glazbeno-scenski raritet na pozornicama naše čitave regije, Schönbergova mono-opera „Erwartung“/“Iščekivanje“ sa solisticom Dubravkom Šeparović Mušović. Uz „Erwartung“ će se izvoditi i „Didona i Eneja“ Henryja Purcella.

Mediteranska trilogija

Baletni ansambl izvest će u novoj sezoni četiri premijerna naslova, četiri nove koreografije: vrhunac stapanja klasičnog, neoklasičnog i suvremenog baleta, avanturu od prpošnog do senzualnog – Mediteransku trilogiju što će je činiti „Pulcinella“ Igora Stravinskog i Giovannija Battiste Pergolesija u koreografiji Giovannija di Palme, „Poslijepodne jednog fauna“ Claudea Debussyja u koreografiji Maše Kolar i „Španjolska rapsodija“ Mauricea Ravela u koreografiji Filipea Portugala. A „Romea i Juliju“ Sergeja Prokofjeva u koreografiji međunarodne plesačke zvijezde, Jiříja Bubeníčeka izvodit će uz Riječki simfonijski orkestar pod vodstvom maestra Valentina Egela.

Publika sa i bez COVID potvrda

Prema riječima intendanta riječkog HNK Marina Blaževića za gledanje većine programa u novoj sezoni publika će morati imati COVID potvrde, iako će biti i iznimaka. „Svjesni smo da postoji određeni broj ljudi koji se iz nekog razloga nije mogao još cijepiti i stoga smo odlučili da ćemo dva ili tri puta mjesečno izvoditi predstave na kojima za publiku neće biti potrebno imati COVID potvrdu, već će se izvoditi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ipak većina programa izvodit će se uz COVID potvrde, ali ipak ne u punom kapacitetu kazališta. Odlučili smo se za sada na popunjenost od 70 posto kapaciteta, svjesni da zbog vremena u kojem živimo našoj publici prepuno kazalište ipak može stvoriti nelagodu“, objasnio je Blažević.

Kazališne pretplate

U ovoj sezoni HNK Ivana pl. Zajca pretplatnicima nudi devet pretplatničkih paketa plus četiri nova – „In love with Shakespeare“, „Gorke i slatke komedije“, „Najslavniji ljubavni parovi“ i „Generalke“.

Upis novih pretplatnika traje od 16. do 25. rujna na blagajni kazališta čije je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati te subotom od 9 do 13.