Gradsko kazalište lutaka Rijeka: premijera predstave „Sretna kućica“

1. lipnja 2020. | Kategorija: Kultura

„Sretna kućica“, nova premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka lutkarska je putujuća predstava za najmlađe inspirirana pričom o osnivanju male knjižnice u Gorskom kotaru, u režiji Morane Dolenc.

Premijerni ciklus predstave koja je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture bit će održan od 4. do 6. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.
Predstava za najmlađe “Sretna kućica” nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti, u Gorskom kotaru, još 1936. godine, i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu i ustrajnosti, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.
Uz autorice teksta i redateljicu, šarmantnu predstavu s plemenitom porukom i puno glazbe s ljubavlju su radili složni kazalištarci – dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstavu izvodi prepoznatljivo lutkarsko lice Zlatko Vicić.

Ovim događajem započet će i obilježavanje 60. rođendana Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koje od svog utemeljenja 1960. godine do danas neprekinuto i neumorno te s puno ljubavi i uspjeha stvara programe za djecu i zaljubljenike u lutkarsku čaroliju. Tom će se prigodom u atriju Kazališta postaviti i retrospektivna izložba o radu Kazališta “Za naše daske prikovani… 60 godina” čiji su koncept osmislile Vedrana Balen Spinčić, Luči Vidanović i Marija Volkmer, a izložbu postavile Marija Volkmer i Iva Katalinić. Otvorenje izložbe planirano je u četvrtak, 4. lipnja u 17:45 sati.

Premijera predstave prvotno je trebala biti održana 21. ožujka 2020., na Svjetski dan lutkarstva, kada je Gradsko kazalište lutaka Rijeka trebalo biti domaćinom obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) i Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka) u Hrvatskoj te tako okupiti ravnatelje hrvatskih dječjih i lutkarskih kazališta, upravne odbore UNIMA-e i ASSITEJ-a te druge drage goste iz svijeta kazališta, no zbog krize uzrokovane virusom COVID-19 sav program Kazališta je obustavljen.

S vedrijim danima, premijerni ciklus predstave bit će održan 4. i 5. lipnja u 18 i 20 sati te 6. lipnja u 11 i 18 sati, a predstava će biti na repertoaru sve do 20. lipnja. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti on-line na portalu Mojekarte.hr ili na blagajni Kazališta (Blaža Polića 3, rezervacije na mail blagajna.gklri@gmail.com) sat vremena prije početka izvedbe predstave. Kako se blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi, publika se moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Svakako valja podsjetiti i kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2020. godini za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu.