FIATLUX: Wikipedija, povijest i povjesničari

3. studenoga 2022. | Kategorija: Europa & svijet

FiatLux-PhotoLucasKOLUMNA –  Nažalost u današnje vrijeme puno se vremena provodi na Wikipedeiji koja često zavede čitatelje i daje potpuno netočne podatke.

Na drugoj strani su povjesničari koji su mahom državni ili režimski pa na kraju su uvijek uz pobjednika opravdavajući se da” pobjednik piše povijest.!”

Da ne duljimo evo jednog primjera iz Wikipedije i povjesničara protiv istine:

 “Kada je kraljev “samovoz “stigao na trg ispred palače Burze oko 16 sati i 20 minuta, jedan čovjek iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cvijeća i na francuskom viknuo: “Živio kralj!”. Iznenada je skočio s desne strane na papučicu automobila, odbacio buket cvijeća i iz revolvera ispalio više hitaca u pravcu kralja. Pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, s konja je sabljom ubojicu oborio na zemlju. Atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio pucati na sve oko sebe. Zatim su dva policajca ispalili nekoliko hitaca u atentatora, koji je već bio oboren.

Kralj je ležao nepomičan na zadnjem sjedištu automobila, ministar Barthou je bio pogođen u desnu nadlakticu, a general Georges pogođen s više zrna u prsni koš, nadlakticu i trbuh. Zbog gužve na ulici, automobil s ranjenim kraljem išao je sporo do policijske postaje, gdje je kralju pružena medicinska pomoć. Međutim, liječnici ništa nisu mogli učiniti jer su rane bile smrtonosne. Nekoliko minuta poslije 17 sati jugoslavenski kralj Aleksandar I. Karađorđević izdahnuo je ne dolazeći svijesti. Liječnici su utvrdili da je jedan metak pogodio desnu stranu grudi, u predjelu jetre, a zatim ušao u prsni koš .Prema Jevtićevim kasnijim svedočenjima, umirući kralj je posljednjim atomima snage izgovorio: „Čuvajte mi Jugoslaviju!“, nakon čega je izdahnuo.”

Stvarno se ovako dogodilo:

09.10.1934 .g. ,Bugarin Veličko Dimitrov Kerin, zvani Vlado Černozemski, bio je profesionalni ubojica atentator koji je dobio nadimak jer je mnoge poslao u crnu zemlju. Bio je pripadnik VMRO , makedonske revolucionarne organizacije Vanča Mihailova. Na taj dan na trgu ispred palace Burze u Marseilleu izvršio je atentat na Aleksandra Karađorđevića kralja Jugoslavije hitcima ispaljenima iz pištolja marke Mauser C96 sa  četiri metka kalibra 7,63 x 25 mm. kad i on sam pogiba. Ubojica je kao i ubijeni imao tetovažu na grudima samo što je on imao lubanju sa uskrštenim kostima i natpisom RMPO, a Kralj pruskog orla što obojicu  ih svrstava  u preteče skinheadsa. U pucnjavi je poginuo i ministar vanjskih poslova  Louis Barthou  metkom 8 mm model 1892 koji su ispalili policajci. U cijeloj gužvi policajci i agenti tajnih službi u nasumičnoj pucnjavi napravili su pokolj među nedužnim posmatračima. Zvanična francuska historografija dugo i savjesno je skrivala vještačenja bjesomučno bezveznog pucanja organa reda.

Pucali su tada i agenti Jugaoslavije ali nisu uspjeli pobiti toliko ljudi Koliko su ih ubili Francuzi. Antonio Serdar poznatiji kao Ante Pavelić nije imao hrabrosti ni ljude koji bi izvršili taj atentat pa je morao platiti Bugare (Makedonce). Prema francuskoj historografiji posljednje riječi Aleksandra bile su “ Jebem im mater, ubiše me!” , a agent Jugoslavije vice “Ubiše ga ko čuku!” dok šef protokola kuka “De sad nađe da pogine , šteta!” , misleći pritom na upropašteni, obećavajući provod.

Što na sve to reći? Koliko smo gluposti učili u školi i koliko gluposti sad čitamo kao navodnu istinu o ratovima, ekonomiji, sudovima, policiji, političkim situacijama. I sve do trenutka kad se nakon puno godina otvore arhivi i to nije više nikom važno.

(Fiatlux)