Izložba o spektakularnoj polarnoj ekspediciji u kojoj su sudjelovali mornari iz Opatije i Voloskog

13. veljače 2024. | Kategorija: Kultura

juraj šporer opatijaFestival Opatija – izložba o spektakularnoj polarnoj ekspediciji u kojoj su sudjelovali mornari iz Opatije i Voloskog

U petak (16.2.) u 18 sati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvara se izložba „Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.“ povodom 150 godina od austrougarske polarne ekspedicije.

 Izložba „Hrvati na ledenom moru 1872.-1874.“ održava se povodom 150 godina od austrougarske polarne ekspedicije. U ovoj spektakularnoj ekspediciji je od 24 člana posade sudjelovalo čak 50% mornara s našeg područja među kojima mnogi iz Opatije, Voloskog, Lovrana i okolice.

Ekspedicijski brod „Admiral Tegetthoff“ je već nakon 2 mjeseca plovidbe zarobljen u ledu i tu je zauvijek ostao. Posada se nakon 2 godine i 3 mjeseca, preživjevši nevjerojatnu epopeju, bez broda vratila u civilizaciju. U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planeta Zemlje, a najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag kojeg su nazvali “Zemlja Franje Josipa”. Poseban doprinos u ovoj nevjerojatnoj ekspediciji dali su upravo mornari s područja Opatije te je ova izložba posvećena njima.

Na otvorenju izložbe održat će se i prezentacija knjige (reprint) Petra Kuničića iz 1893. godine koja govori o tom pothvatu.

Organizator izložbe je Festival Opatija, u suradnji s Redom svetog Jurja – Europski red kuće Habsburško-Lotarinške, Komturaj Istra. Vlasnik eksponata je LC Quarneroli, Lovran.

Izložba ostaje otvorena do 10.3. (nedjelja). Radno vrijeme izložbe je od utorka do petka od 16 do 18 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati. Grupni posjeti su od ponedjeljka do petka, od 9 do 15 sati, uz prethodnu najavu na mail: info@festivalopatija.hr. Ulaz je slobodan.