EFA- European Free Alliance slavi 40 godina postojanja

17. listopada 2021. | Kategorija: Europa & svijet

news vijestiEUROPA – U Bruxellesu obilježena je svečanost povodom 40 godina EFA. a koje su članovi Lista za Rijeku / Kvarnerska incijativa.

Prisutni su bili i G Danko Švorinić, Zvonimir Peranić i gđa.Nelida Pogačić koja vrši i funkciju člana predsjedništva te organizacije. U EU parlamentu su zajedno sa svojima partnerima Zelenim zastupljeni sa 67 članova (od 705)

 Europski slobodni savez (EFA) radi na tome da zamisao o „Europi naroda“ postane politička i kulturna stvarnost na europskoj i međunarodnoj razini.

 To je krovna organizacija koja okuplja 47 nacionalističkih, regionalističkih i autonomističkih stranaka diljem Europske unije (EU), koje predstavljaju nacije bez državljanstva, nove države, regije i tradicionalne manjine u Europi u nastajanju. Svoju aktivnost usredotočuje na promicanje prava na samoodređenje naroda, ljudska, građanska i politička prava, demokraciju, unutarnje proširenje, upravljanje na više razina, prenošenje ovlasti, kulturnu i jezičnu raznolikost; kao i o nacionalizmu, regionalizmu, autonomiji i neovisnosti. Pravo na samoodređenje kamen je temeljac programa i ideologije EFA-e.

Europski slobodni savez Europska je politička stranka koju Europski parlament priznaje od 2004. Financiraju ga Europski parlament i članovi EFA -e. Prema belgijskom zakonu klasificirano je kao nevladina organizacija (asbl/vzw).

 Grupu Zeleni-Europska slobodna alijansa čine proeuropske zelene, proekološke i regionalne stranke. Također ima članove posvećene manjinskoj politici.

(Zlatko M.)