Animirani film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ Dalibora Barića u utrci za Oscara

22. siječnja 2021. | Kategorija: Kultura

Animirani film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ Dalibora Barića, nastao uz potporu HAVC-a i Grada Rijeke, u utrci je nagradu Oscar.

Animirani film „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

Nominirat će ih se pet, a koji će to biti znat će se vjerojatno krajem ožujka, s obzirom na to da je sama dodjela Oscara pomaknuta na kraj travnja. Iako se donedavno mislilo kako će se za Oscara u toj kategoriji boriti samo 13 naslova, broj je ipak povećan na 27 i među njima je hrvatski film zagrebačke produkcijske kuće Kaos i producenta Ivana Katića.

Scena iz animiranog filma "Slučajna raskoš proizrnog vodenog rebusa"

„Osjećaj nakon ove vijesti? Nestvarno. Neočekivano. Sve što kažem, zvuči predvidljivo, ali trenutno je to sve što mogu. Sretni smo, iscrpljeni od euforije. Želim odspavati i razmisliti ovih dana o svemu.’, izjavio je tim povodom redatelj Dalibor Barić i dodao kako vjeruje da su pri odabiru bitnu ulogu imali i Annecy film festival, Animafest Zagreb, kao i Asifin Annie Awards.

„Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“ priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor.

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.