VELIKI USPJEH – ZAVRŠEN FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE I OPERE UZ OVACIJE PUBLIKE

12. studenoga 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Villa Angiolina, Koncert OKULTURA – Završen je prvi Festival klasične glazbe i opere, novopokrenute manifestacije u organizaciji Festivala Opatija, a sve je zaključeno kako je počelo – uz ovacije publike.

U divnom ambijentu vile Angiolina, gdje je 20.10. festival počeo odličnim nastupom sopranistice Vedrane Šimić i pijanista Milana Lucića, sada se simbolički, na istom mjestu proslavilo zatvaranje ovogodišnjeg izdanja izvrsnim koncertom „Opera in Jeans“ sopranistice Karoline Šober, tenora Kristiana Marušića i Nade Matošević Orešković na klavijaturama.

U petak se  moglo uživati u presjeku nezaboravnih djela Bellinija, Straussa, Gastaldona, Puccinija, Bixia slijedom priče zaljubljivanja jedne mlade djevojke, a sve uz vrsnu interpretaciju i pjevanje sopranistice Karoline Šober i tenora Kristiana Marušića koje je publika nagradila dugotrajnim pljeskom.

 Ovogodišnje prvo izdanje Festivala klasične glazbe i opere održalo se od 20.10. do 10.11. i donijelo u Opatiju pregršt odličnih nastupa. U vili Angiolina, koja je ovim putem posebno oživjela, svakoga petka održavali su se intimniji koncerti i pored navedenih, publiku su ovdje još oduševili nastupi Nataše i Volodimira Balyka na mandolini i klasičnoj harmonici te zbora Sklad. Kazališna dvorana centra Gervais bila je mjestom održavanja većih noviteta uz nastupe Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Opere BB s „Groficom Maricom“, Hrvatskog baroknog ansambla sa „Služavkom gospodaricom“ i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku s „Verdijem u francuskom zagrljaju“ povodom obljetnice rođenja ovog velikog skladatelja.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Villa Angiolina, Koncert O „Postavili smo cilj ove godine pokrenuti dva festivala: Festival mjuzikla i Festival klasične glazbe i opere. Prvi je uspješno pokrenut tijekom proljeća na Ljetnoj pozornici, a Festival klasične glazbe i opere tijekom jeseni. On ima za cilj prezentirati suvremena stremljenja na hrvatskoj sceni klasične glazbe i predstaviti najbolje u tom području opatijskoj publici. Ukratko, napokon je stvorena jedna platforma koja će sustavno biti okrenuta ovoj umjetničkoj formi i suradnji s HNK-ovima, uz ambiciju da postane jedna od najvažnijih u ovom dijelu Hrvatske. Posebno hvala Gradu Opatija, bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće. Također veliko hvala publici, a po njihovim ovacijama vidimo da smo uspjeli ostvariti cilj“, rekao je u ime pokretača ovog novog festivala Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove Festival Opatija.