UZ OVACIJE POČEO PRVI FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE I OPERE U OPATIJI

21. listopada 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Villa Angiolina, Grad Opat UZ OVACIJE POČEO PRVI FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE I OPERE U OPATIJI

Vedrana Šimić i Milan Lucić priredili večer za pamćenje

 U reprezentativnom ambijentu vile Angiolina sinoć je na najbolji mogući način počeo prvi Festival klasične glazbe i opere u Opatiji. „Večeras zajedno ispisujemo jednu novu stranicu glazbene povijesti ovog područja, večeras počinje prvi Festival klasične glazbe i opere u Opatiji“, naveo je prilikom otvaranja Ernie Gigante Dešković, ravnatelj ustanove Festival Opatija, u ime začetnika i organizatora.

Jedna od najboljih sopranistica naših prostora Vedrana Šimić i vrhunski pijanist Milan Lucić dobili su težak, ali i najslađi zadatak, obzirom da će ostati zabilježeni kao prvi izvođači jedne od najvažnijih manifestacija klasične glazbe u ovom dijelu Hrvatske, jer ukoliko je suditi po prvoj večeri u to doista ne treba sumnjati.

Vedrana Šimić i Milan Lucić priredili su večer za pamćenje. Koncert naziva „Un viaggio“ donio je presjek skladbi Rimskog-Korsakova, Tostija, Puccinija, di Chiara, Rihtmana, Straussa, Cossetta… ali sve je posebno oduševio ciklus Mirka Petrovića Njegoša koji je prvi put izveden u Opatiji, a rijetko uopće izvođen, zbog iznimne težine pjevanja što je Vedrana Šimić maestralno savladala i još jednom potvrdila da spada u sam sopranistički vrh ovog dijela Europe. 

Tijekom cijele večeri publika, koja je ispunila divan ambijent foajea vile Angiolina, pratila je nastup aplauzom, uzvicima „bravo!“, a naposljetku je izvođače ispratila stajaćim ovacijama.

Foto Luigi Opatija, Festival Opatija, Villa Angiolina, Grad Opat Inače, Festival klasične glazbe i opere, novopokrenute manifestacije ustanove Festival Opatija uz podršku Grada Opatija, kao jedan od ciljeva ima promovirati nedavno renoviranu vilu Angiolinu kao mjesto susreta i okupljanja kulturne scene, stoga se u vili Angiolina održavaju intimniji koncerti dok je kazališna dvorana centra Gervais mjestom većih programa.

 „Klasičnom glazbom suptilno spajamo najstariju opatijsku vilu koja zrači profinjenom poviješću i suvremenu zgradu posvećenu kulturi“, naveli su organizatori iz Festivala Opatija prilikom otvaranja.

 Ovaj novi festival pruža podršku i popularizira (hrvatsku) glazbenu scenu klasične glazbe i omogućuje najbolje glazbenike široj publici, nove produkcije, ne zaboravljajući ni na mlade vrsne umjetnike. Već prvo izdanje novopokrenutog Festivala klasične glazbe i opere dovodi neke od najboljih solista i nacionalnih kazališnih ansambala čime se postavio kao neusporedivo najznačajnije događanje klasične glazbe koje se održava u Opatiji i njenom širem području.

 Koncerti u vili Angiolina nastavljaju se svakog sljedećeg petka, s početkom u 19 sati: 27.10. – Ženski zbor Sklad; 3.11. – Duo Balyk; 10.11. – Karolina Šober, sopran i Kristian Marušić, tenor u pratnji Nade Matošević Orešković na glasoviru.

Osim u vili Angiolina, Festival klasične glazbe i opere održava se i u kazališnoj dvorani Centra Gervais, gdje gostuju prestižni programi: 23.10. – Hrvatski barokni ansambl s komičnom operom Služavka gospodarica; 29.10. – HNK u Varaždinu s operetom Grofica Marica, i 4.11. – HNK u Osijeku s koncertom Verdi u francuskom zagrljaju povodom godišnjice rođenjenja ovog velikana.

Pojedinačne ulaznice i paketi ulaznica u prodaji su u sustavu Mojekarte.hr, kao i na blagajnama „Festivala Opatija“ (ured na Ljetnoj pozornici i Centar Gervais), te u Rijeci u Dallas Music Shopu i Foto Reviji.