POHVALNO – UNATOČ PANDEMIJI HRABRO “GURAJU” KULTURU, OPATIJA OBIJEŽAVA NOĆ KAZALIŠTA

19. studenoga 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
Centar Gervias

Centar Gervias

Osjeti moć kazališta za Noć kazališta u Opatiji!

“Unatoč pandemiji i prilagođenim okolnostima, dvanaesta manifestacija Noć kazališta i ove godine će oživjeti čaroliju kazališta u više od 40 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a u Opatiji ćemo u kazalištu uživati dva dana zaredom!”, navode iz Festivala Opatija.

subotu, 21. studenog s početkom u 20 sati u centru Gervais gostuje Kazalište Ulysses s nagrađivanom predstavom „Tko se boji Virginije Woolf“ u režiji Lenke Udovički. Ovaj modernistički kazališni komad Edwarda Albeea smatra se jednim od najboljih dramskih djela 20. stoljeća, poznat je po vulgarnom vokabularu, brutalnom rušenju umjetnih svjetova i destruktivnom odnosu glavnih likova, a svojevremeno je zapanjio publiku i struku. Predstava je svoje prvo uprizorenje imala 1962. godine, dok svoju najveću slavu, i činjenicu da je do dan danas ostala u svijesti gledatelja, duguje istoimenom filmu iz 1966. godine s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom u glavnim ulogama. Suvremenost komada ogleda se i u tome što bez straha i nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu „novu“ generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Ipak, „Virginija Woolf“ pruža mogućnost individualnoga bijega od društvenih konvencija, sugerirajući nam da se još uvijek možemo zalagati za mogućnost izbora, ohrabruje nas u pravu na postavljanje pitanja u svijetu koji takva pitanja izvrgava ruglu, u pravu na romantizam i melodramu u svijetu koji se srami emocija.
U središtu priče su Martha i George, sredovječni bračni par koji u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. Raskrinkavanjem lažne idile učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu, nemilosrdno se propituje naličje suvremene kulture i civilizacije. Martu i Georgea igraju Katarina Bistrović Darvaš i Rade Šerbedžija, koji je za ovu ulogu nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu, a u ulozi Nicka i Honey su Martin Grđan i Romina Tonković.

Dan poslije, u nedjelju s početkom u 11 sati najmlađa publika ima priliku upoznati se sa životinjama koje polako nestaju iz našeg susjedstva u duhovitoj kazališnoj predstavi „Živ, živ, živ“ Kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba. Urnebesni rock-mjuzikl zabavit će i nasmijati publiku te pritom prenijeti važnu poruku o očuvanju prirode i životinjskih vrsta.

Cijena ulaznice za predstavu za odrasle iznosi 80 kuna (60 kuna s popustom za studente i umirovljenike), a za predstavu za djecu iznosi 40 kuna (30 kuna za 3 i više kupljenih u paketu). Ulaznice se mogu kupiti online na Mojekarte.hr i njihovim prodajnim mjestima, dok se popusti i akcije ostvaruju isključivo na blagajnama Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici i u centru Gervais.