OPATIJA – Svjetski dan voda proslavljen eko-akcijom na plaži Tomaševac

22. ožujka 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Simboličnim bacanjem u more 10 tisuća kuglica s efektivnim mikroorganizmima povodom 139 godina postojanja vodoopskrbe i odvodnje na Liburniji u Opatiji je obilježen Svjetski dan voda.

Kuglice s efektivnim mikroorganizmima sami su izradili i u more bacili učenici Osnovne škole “Rikard Katalinić Jeretov”, njih 221. Akciju su organizirale Liburnijske vode u suradnji s opatijskom osnovnom školom i tvrtkom “Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija d.o.o”.

Efektivni mikroorganizmi su sastavljeni od 80 različitih mikrobnih skupina, a glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Otopina bakterija miješa se sa smjesom gline. Svaka takva kuglica “očisti”, odnosno oplemeni kubni metar mora. Danas se ova prirodna tehnologija, koju je inovirao japanski profesor Teruo Higa primjenjuje u više od 130 zemalja svijeta. Efektivni mikroorganizmi imaju primjenu u ekološkom uzgoju voća i povrća, proizvodnji zdrave hrane, zaštiti okoliša, pročišćavanju otpadnih voda, saniranju odlagališta otpada.

Akciji su se, uz učenike i nastavnike opatijske osnovne škole, pridružili i zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Kristina Đukić, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela i predsjednica Općinskog vijeća Općine Moščenićka Draga Luciana Sterle Peruch.