Sretan 100-ti rođendan gospođi Mariji Rumac Moretti!

14. svibnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Sretan 100-ti rođendan gospođi Mariji Rumac Moretti!

Sretan 100-ti rođendan gospođi Mariji Rumac Moretti!

Točno prije stotinu godina u Veprincu je rođena gospođa Maria Rumac Moretti. Uz djetinjstvo i mladost vežu je mnoge lijepe, ali i teške uspomene iz života između dva svjetska rata. Prvi se puta udala za mladića s kojim je u braku bila svega tjedan dana kada je on, nažalost, zauvijek nestao u ratnom vihoru. Za vrijeme njemačke okupacije naših krajeva mlada je Maria zajedno sa svojim ocem bila poslana u nacistički radni kamp u austrijski Klagenfurt gdje je provela godinu dana. Bila je smještena u nehumanim uvjetima, zajedno s još 200 žena u jednoj većoj prostoriji, a gotovo cijeli su dan prisilno radile u tvornicama motora i tekstila. Nakon kapitulacije Njemačke i završetka Drugoga svjetskog rata zatočenici su pušteni iz radnog logora i tako je Maria krenula na dugi put pješice, prema svome Veprincu. Hodala je osam dana, gotovo bez hrane, spavala u štalama.

Samo možemo zamisliti kako je velika sreća bila kada se Maria vratila svome Veprincu. Život se polako vraćao u normalu. Svojeg je je drugog supruga, Talijana iz Monfalconea, upoznala kada je došao raditi u riječko brodogradilište „3. maj“. Supružnici Moretti su dobili dva sina. Neko su vrijeme živjeli na Veprincu, a onda više od pola stoljeća u Italiji, u Milanu, gdje njeni sinovi sa suprugama žive i danas. Gospođa Maria se, ipak, vratila svojoj grudi, gdje je sretna i često okružena prijateljima i susjedima. Ondje je danas bilo jako veselo jer su je obišli čestitari, koliko je to u ovim epidemiološkim prilikama moguće. U razgovoru s njima doznajemo da je gospođa Maria vatrena kartašica koja često pobjeđuje, iznimno je vedra duha, zabavna i društvena. Maria je dobra zdravlja, kaže da je noge malo slabije služe, no ne boji se ona ni korone, kaže da je preživjela mnoga veća čuda, a samoj je sebi poželjela još barem deset godina u zdravlju i zadovoljstvu sa svojim najmilijima. I mi joj to od srca želimo!

Gospođu Mariu posjetili su danas opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić i predsjednica Vijeća mjesnog odbora Veprinac Zorica Sergo. Uz čestitke i prigodne poklone i zapjevalo se, jedna hrvatska pa jedna talijanska zdravica, uz poruke zajedništva, mira i ljubavi i dobre želje za sve ljude dobre volje.