ŠPORERBAJKA – čarobno mjesto najljepših blagdanskih trenutaka za najmlađe

9. prosinca 2022. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

U doba božićnih blagdana, ulice, domovi, trgovine…, sve oko nas promijeni svakodnevnu vizuru i navuče svečanu, svjetlucavu koprenu koja odiše posebnom čarolijom. Svakodnevna mjesta postaju mjesta iz mašte, mjesta iz bajke.

– Odlučili smo da Umjetnički paviljon Juraj Šporer u Opatiji postane jedno takvo mjesto, dječjim jezikom nazvano „Šporerbajka“. Toplo utočište odakle će najmlađi posjetitelji putovati u fantastični svijet gdje je sve moguće. Brojne radionice, kazališne predstave i puno smijeha i radosti očekuje nas u Šporeru koji postaje središnje mjesto dječje čarolije u Opatiji, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festival Opatija.

Prvi polazak u Šporebajku zakazan je već ovog vikenda, u subotu, 10. prosinca u 17.30 sati kada putujemo 2000 godina unatrag kako bi se susreli s Baltazarom, Gašparom i Melkiorom. U kazališnoj predstavi TRI KRALJA, oni će pričati svoju stranu priče o Isusovom rođenju, s puno duha i radosti, kako i priliči Božiću. U nedjelju, 11. prosinca u 11 sati, polazimo daleko na Sjeverni pol, u topli dom Bake i Djeda prezimena Mraz. ŠLAMPAVI DJED MRAZ predstava je u kojoj ćemo napokon otkriti veliku ulogu Bake Mraz u drami koja se odigrava uoči podjele božićnih poklona. Predstava LARINA BOŽIĆNA BAJKA, u subotu, 17. prosinca, u 17:30 sati, vodi nas ususret pravim vrijednostima Božića koje Djedov vilenjak Ziher, pomoću čarobne lutke, otkriva razmaženoj djevojčici Lari. ZAGRIZI U BAJKU u nedjelju, 18. prosinca u 17:30 sati je prva kazališna predstava koja uz sve i fino miriše jer su glavne junakinje predstave zapravo junakinje blagdanskog stola – Sarma, Purica s mlincima i Kuglof! One će, uz mnoštvo songova, plesa i smijeha, djeci prenijeti poruku o važnosti zajedničkog okupljanja i tradicionalnim običajima u vrijeme blagdana. Svi su pozvani i u petak, 23. prosinca u 17:30 sati kako bi u predstavi IZGUBLJENA BRADA DJEDA MRAZA pomogli u potrazi za Djedovim dragocjenostima koje su sakrili njegovi nestašni božićni vilenjaci.

Sat vremena nakon svake od navedenih predstava, organizirana je i prigodna radionica za djecu: radionica izrade čizmica (10.12. u 18:30h), radionica izrade božićnih ukrasa (11.12. u 12h), radionica izrade lutaka marioneta i scenografije (17.12. u 18:30h), radionica božićnog tik-tok videa, kuhanja i kviz s Moranom Zibar (18.12. u 18:30h), te radionica izrade božićnih jaslica i snježne kugle (23.12. u 18:30h).

Na sve predstave je ulaz slobodan, dok je za radionice potrebna prijava na mail: petra@festivalopatija.hr.

Šporerbajka završit će, kako i priliči, velikom novogodišnjom zabavom, u petak, 30. prosinca u 17:30 sati, gdje će se na plesnom podiju, uz vas, okupiti junaci iz omiljenih priča. DJ Mario Kovač, uz instruktore plesa Larisu Lipovac i Branka Bankovića, pobrinut će se da zajedno otplešemo najbolji ples u godini! Šljokičasti novogodišnji izgled osigurat će facepainting animatori, a veseli zajednički trenuci moći će se ovjekovječiti u Photo booth kutku. Bit će to popodne za pamćenje!

Šporerbajku organizira Festival Opatija, a provodi se u suradnji s ekipom Tvornice lutaka iz Zagreba.