SPEKTAKL U OPATIJI – u sklopu Festivala klasične glazbe i opere ‘HNK u Osijeku’ oduševio

5. studenoga 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
Foto Luigi Opatija

Foto Luigi Opatija

OPATIJA – U sklopu prvog Festivala klasične glazbe i opere, novopokrenute manifestacije u organizaciji Festivala Opatija, sinoć je u opatijskom centru Gervais gostovalo Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku s novitetom kojeg je publika imala prilike prvi puta gledati i čuti na našim prostorima – „Verdi u francuskom zagrljaju“, povodom obljetnice rođenja ovog velikog skladatelja.

 Bila je to večer za pamćenje! HNK u Osijeku pokazao je zašto se smatra jednom od najboljih nacionalnih kazališnih kuća uopće kada su u impozantnom sastavu, s više od stotinu glazbenika, članova zbora, orkestra i solista na velikoj sceni Gervaisa predstavili fascinantan opus Giuseppea Verdija.

 Uvertira je bila rezervirana za legendarnu Bizetovu Carmen, odabranu zbog Verdijevih veza s Francuskom, da bi se lepršavim tonovima stiglo do zvijezde večeri. Uslijedio je niz spektakularnih skladbi Giuseppea Verdija koje čine stupove suvremene europske i svjetske kulture i klasične glazbe: La Traviata, La forza del destino, Don Carlo, Nabucco, Macbeth, Il Trovatore, Rigoletto.

 Na sceni su se izmjenjivale nadahnute izvedbe solista koje je oduševljena publika nagrađivala dugotrajnim pljeskom: tenor Ladislav Vrgoč, basbariton Dalibor Hanzalek, sopran Vesna Djurković, bariton Robert Adamček, sopran Katarina Toplek Horvat, basbariton Blaž Galojlić, alt Gordana Kalmar, bas Berislav Puškarić, alt Stefany Findrik, tenor Zvonimir Ivanović. Posebnost ove spektakularne večeri dala su i dva iznimna dirigenta Vladimir Piskunov i Filip Pavišić, a sve je završilo dugotrajnim ovacijama publike.

 Ovim koncertom na najbolji mogući način okončan je dio Festivala klasične glazbe i opere koji se održava u opatijskom centru Gervais, a sljedećeg petka (10.11.), s početkom u 19 sati, u prestižnoj vili Angiolina očekuje nas završna večer „Opera in Jeans“ sopranistice Karoline Šober i tenora Kristiana Marušića u pratnji Nade Matošević Orešković na klavijaturama.

U petak (10.11.), s početkom u 19 sati, „Opera in Jeans“ u prestižnoj vili Angiolina

Za sve posjetitelje bit će priređeno i malo iznenađenje te organizatori iz Festivala Opatija pozivaju svih da dođu u petak (10.11.) u predivan ambijent vile Angiolina podržati ovaj novopokrenuti festival koji prezentira suvremena stremljenja na hrvatskoj sceni klasične glazbe, ima za cilj očuvati tradiciju klasičnih umjetničkih formi opere i operete te predstaviti najbolje u području klasike opatijskoj publici.

Ulaznice su u prodaji u sustavu Mojekarte.hr, kao i na blagajnama „Festivala Opatija“ (ured na Ljetnoj pozornici i Centar Gervais), u Rijeci u Dallas Music Shopu i Foto Reviji.