Prijedlog Proračuna za 2021. – 204 milijuna i 928 tisuća kuna

13. studenoga 2020. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Prijedlog Proračuna za 2021. - 204 milijuna i 928 tisuća kuna
OPATIJA – Na konferenciji za novinare u Centru Gervais predstavljen je Prijedlog Proračuna za 2021. u iznosu od ukupno 204 milijuna 928 tisuća kuna. Glavne odrednice Proračuna očituju se u daljnjem zadržavanju financiranja svih dosadašnjih oblika pomoći i potpora stanovništvu i poduzetništvu te potpora projektima i aktivnostima udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba koje apliciraju na Javni poziv.

Grad Opatija će i u sljedećoj proračunskoj godini zadržati sve oblike poticaja i pomoći, naglasio je zamjenik gradonačelnika Emil Priskić koji je pojasnio glavne odrednice Proračuna za iduću godinu:

Za poticaje za novorođene u 2021. Grad Opatija će izdvojiti milijun i 300 tisuća kuna. Kao što je poznato, smještaj djece u opatijski Dječji vrtić za roditelje ostaje besplatan za drugo i svako iduće dijete u obitelji. Treba naglasiti da ekonomska cijena smještaja u DV Opatija iznosi 3. 474 kuna, dok roditelji samo za prvo dijete izdvajaju 650 kuna što predstavlja učešće od svega 18,7%, a ostalo financira Grad. Ukupno na godišnjoj razini iz Proračuna Grad će izdvojiti gotovo 11 milijuna i 500 tisuća kuna, što je za 1 milijun i 800 tisuća kuna više nego u ovoj godini. Osnovni razlog tome je otvaranje novih jasličkih skupina u novom objektu vrtića u Veprincu koji će se dovršiti u prvoj polovici 2021.g.

Nastavljamo sa sufinanciranjem nabavke udžbenika za naše školarce za koje smo namijenili sredstva u iznosu 440 tisuća kuna, zatim stipendije učenicima i studentima u iznosu 940 tisuća kuna. Želimo istaknuti da stipendije dajemo svim učenicima koji zadovolje kriterije pa je tako broj korisnika stipendija značajan – čak 88 u ovoj godini.

Za potrebe produženog boravka djece u našoj osnovnoj školi izdvojili smo dodatna sredstva  kako bi zadovoljili propisane epidemiološke mjere na način da se ne formiraju heterogene skupine već da djeca iz istog razreda budu u jednoj skupini u produženom boravku. Napominjemo da je u „novom normalnom“ OŠ „R. K. Jeretov“ jedna od rijetkih u kojoj se organizira produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda.

Briga za starije ostaje u Proračunu, odnosno pomoć za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna (poklon za Božić i Uskrs od ukupno 1.000 kuna te dopunsko zdravstveno osiguranje). Za te potrebe planirano je u ukupno 2 milijuna i 500 tisuća kuna.

Proračunom za 2021. osigurali smo potpore i pomoći poduzetnicima u iznosu od preko 5 milijuna 100 tisuća kuna, od čega 1 milijun i 600 tisuća kuna za mjere poticaja zapošljavanja, samozapošljavanja, otvaranja obrta i OPG-ova, sufinanciranje kamata po kreditima i troškova prijave na natječaje za bespovratna sredstva EU ili nacionalnih fondova. Unatoč gospodarskoj krizi uzrokovanoj COVID-om-19, u ovoj godini otvoreno je ukupno 91 poslovnih subjekata. Osim ove vrste poticaja, planirana su sredstva u iznosu 1 milijun 500 tisuća kuna za provođenje projekta Start up inkubatora za kreativni turizam, što se većim dijelom financira iz bespovratnih sredstava EU fondova.

Kada govorimo o pomoći gospodarstvu za koje smo u 2020.g. izdvojili značajna sredstva, naglašavamo da se pomoći nastavljaju i u sljedećoj godini. Grad Opatija će izdvojiti 1 milijun kuna za nove mjere u vidu 30%-tnog oslobođenja od plaćanja komunalne naknade za prvih 5 mjeseci 2021. g. za one poduzetnike koji će u tom periodu obavljati djelatnost. Pored toga, zakupcima gradskih prostora umanjit ćemo trošak zakupnine za 50% za prvo tromjesečje 2021.g. što će imati utjecaj na smanjenje prihoda Proračuna za cca 1 milijun kuna.

Nakon što Gradsko vijeće nije izglasalo uvođenje naknadi za rad članovima Vijeća mjesnih odbora planirana sredstva za tu namjenu u 2021. preusmjerena su u komunalne akcije mjesnih odbora, tako da će iduće godine svako od 15 opatijskih VMO-a imati na raspolaganju po 20 tisuća kuna više sredstava za svoje planirane akcije, kazao je Priskić.

Za različite manifestacije koje Grad potpomaže Proračunom predlažemo izdvojiti 3 milijuna i 400 tisuća kuna, što je važno za kvalitetu društvenog života Opatijaca i ponudu koju nudimo turistima.

Ukupna kapitalna ulaganja i ulaganja u komunalnu infrastrukturu u 2021.g. planiraju se u iznosu od 54 milijuna kuna. Više od 50% ulaganja planiramo financirati od pomoći iz EU i nacionalnih fondova, u iznosu od preko 29 milijuna kuna. Najveća planirana investicija u 2021. godini odnosi se na izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe JVP Grada Opatije vrijednosti 58 milijuna kuna, kroz 2 godine, koja će se 85% financirati iz sredstava europskih fondova, a za preostali dio investicije od 15% planirano je kreditno zaduženje Javne vatrogasne postrojbe.

Ostali projekti koji se financiraju iz EU fondova su:  Start up inkubator, uređenje povijesnog škvera u Iki, uređenje prostora za Udrugu invalida, III. faza uređenja MOHO centra, uređenje Vile Angioline, Amerikanskih vrtova i rasadnika Angiolina. Kao značajnu investiciju izdvojili bismo početak izgradnje dijela treće ceste Kuk- Kosovo koja će se nastaviti u idućim godinama.

Proračun Grada Opatije 2020. stabilan je i likvidan, istaknuo je Priskić. Prihodi Proračuna ostvaruju se prema planiranoj dinamici, a rashodi Proračuna izvršavaju se sukladno I. izmjenama Proračuna 2020. usvojenim u srpnju ove godine. Zaduženost Grada iznosi ukupno 9,44%, što je relativno niska razina zaduženosti, budući da zakonski dozvoljena iznosi 20%. Napominjemo da Grad uredno izvršava sve svoje obveze, poštujući ugovorene rokove plaćanja, odnosno Grad Opatija nema dospjelih obveza.

Proračun Grada je izrazito pogođen posljedicama virusa COVID-19. Prihodi Grada osiguravaju se gotovo u potpunosti iz turističke djelatnosti te s njima povezanim djelatnostima. Osim s COVID-19 krizom, poslovanje Grada opterećeno je podmirenjem obveza nastalih u ranijim godinama s koje osnove je ostvaren manjak prihoda u 2019. u iznosu od 18 milijuna 469 tisuća kuna, a najveći dio manjka (81%) rezultat je neostvarenih prihoda od prodaje gradske imovine. Dio tog manjka u iznosu 6 milijuna 469 tisuća kuna pokrit će se Proračunom za 2020., dok je preostalih 12 milijuna kuna potrebno pokriti u sljedeće dvije proračunske godine.

Prijedlog II. izmjena Proračuna za 2020. ćemo uskoro uputiti Gradskom vijeću. Osnovna odrednica ovih izmjena je smanjenje ukupnog Proračuna za iznos od 34,4 milijuna kuna, odnosno smanjenje sa 185,5 na 151,1 milijun kuna. Dva su osnovna razloga smanjenja Proračuna. Prvi je pomicanje nekoliko projekata koji se sufinanciraju iz bespovratnih sredstava EU ili nacionalnih fondova, ukupne vrijednosti 31,9 milijuna kuna, u sljedeću 2021 jer još nisu zaključeni ugovori. Drugi razlog je smanjenje ulaganja u rekonstrukciju ceste u Ičićima za 2,1 milijun kuna i prijenos tog iznosa u Proračun za 2021. Riječ je o rekonstrukciji ceste koja se financira od strane investitora.

Doznali smo i da će novi vlasnik opatijske hotelske tvrtke Liburnia Rivijera Hoteli d.d. uskoro javnosti predstaviti najavljenu strategiju razvoja destinacije Opatijske Rivijere od koje i Grad Opatija očekuje boljitak za cjelokupno gospodarstvo grada kao i za lokalnu zajednicu, kazao je zamjenik Priskić. Osvrnuo i na medijski istup predsjednika GV-a Fernanda Kirigina kojim je istaknuo svoju ulogu u donošenju poticajnih mjera za opatijske gospodarstvenike koje će biti na snazi početkom 2021. godine. Mjere su izglasane na Gradskom vijeću ovoga utorka. Činjenica je da su svi prisutni vijećnici podržali taj prijedlog, no izvorna je ideja gradonačelnikova te nije potrebno u predizborne svrhe prisvajati zasluge, istaknuo je Priskić.

Prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo – ispostava Opatija u posljednja 24 sata potvrđeno je 7 slučajeva oboljelih od COVIDA- 19. Trenutno je na području Opatije 69 aktivnih slučajeva, izvijestila je zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite Grada Opatije Vera Aničić.

Za iduću godinu Proračunom je planirano osigurati potrebna sredstva za Civilnu zaštitu Grada Opatije u iznosu od 224 tisuće kuna. Ove smo godine za te namjene imali na raspolaganju 131 tisuću kuna. Suočeni s pandemijom koronavirusa, za koju u početku nismo ni znali što nam donosi, već 9 mjeseci svakodnevno aktivno djelujemo kroz Stožer civilne zaštite te tako planiramo povećan iznos za Civilnu zaštitu usmjeriti u daljnju nabavku svih potrebnih zaštitnih sredstava. Ne znamo što nam 2021. godina donosi, no, u nadi da će pandemija doći svome kraju, uz najave znanstvenika o skorom stavljanju cjepiva u opticaj, spremni smo za daljnje izazove.

Ovih dana intenzivno pripremamo preseljenje testiranja na Covid -19 u Opatiji na novu, bolju lokaciju kojoj će moći lakše pristupiti i teže pokretne osobe te koja će u zimsko vrijeme biti adekvatnije organizirana. Namjeravamo postaviti kontejner na lokaciju parkinga ex Hotela Zagreb, u dogovoru s LRH d.o.o. Kontejner će biti otvorenog tipa, sukladno pravilima za obavljanje testiranja. Preseljenje se može očekivati u idućem tjednu. Još jednom pozivam sugrađanke i sugrađane na odgovorno ponašanje u danima koji slijede te da si uljepšaju kraj godine posjetom našem Najljepšem Adventu uz more i da uživaju u njemu, zaključila je Aničić.