POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI RIJEČKOG I PULSKOG KAZALIŠTA: BOGATIJI I RAZNOLIKIJI PROGRAM U OBA KAZALIŠTA

3. svibnja 2021. | Kategorija: Kultura
HNK Ivana pl. Zajca

HNK Ivana pl. Zajca

RIJEKA / PULA – Sporazum o dugoročnoj umjetničkoj suradnji između riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula svečano je potpisan u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. 

Na konferenciji za medije tim su povodom sudjelovali ravnateljica INK-a – Gradskog kazališta Pula Gordana Jeromela Kaić, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Uvodnu je riječ održala pročelnica Kamber koja se osvrnula na uspješno realiziran program „Summer Classics“  2019. u pulskoj Areni, čiji je nastavak izvjestan čim to epidemiološka situacija bude dozvoljavala. 

Formaliziranjem suradnje između dva kazališta nastavit će se obogaćivanje kulturnog programa u Puli ugošćavanjem velikih ansambl produkcija, kao i gostovanja produkcija INK-a u riječkom HNK-u.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević okarakterizirao je potpisivanje ovog sporazuma  povijesnim trenutkom u kojem će dva najbliža kazališta formalizirati svoju umjetničku suradnju, te time obogatiti kazališni program INK-a, te pružiti pulskoj publici raznolikiji i bogatiji kazališni doživljaj, dok će riječka publika uživati u fizički manjim formama, ali ne manje kvalitetnim, za koje je INK postao ekspertom. Dodao je kako riječki kazališni umjetnici vole gostovati u Puli zbog uvijek specifično srdačne atmosfere i toplog aplauza pulskih gledatelja.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić pojasnila je što dugoročni sporazum podrazumijeva. U kazališnim sezonama pred nama, po dvije će operne, baletne i dramske predstave te dva koncerta riječkog „Zajca“ biti izvedeni u pulskom INK-u, dok će pak u „Zajcu“ gostovati dvije pulske predstave. Osim međusobnih gostovanja, bit će ostvarena i dva koprodukcijska projekta, jedna dramska predstava manjeg formata i jedna predstava za djecu i mlade.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar podržao je inicijativu dvaju kazališta, te predložio podizanje suradnje u bliskoj budućnosti na višu razinu uključujući i integraciju nezavisnih institucija te umjetnika gradova Pule i Rijeke.