Ovoga listopada 48. Marunada u Lovranu, Dobreću i Lignju

10. listopada 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
marun

marun

LOVRAN, DOBREĆ, LIGANJ – Uskoro se održava 48. Marunada.

Na  lovranskoj lokaciji “kod marunića”, načelnik Općine Lovran Bojan Simonič, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, direktorica Turističke zajednice Općine Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić, predsjednica Mjesnog odbora Dobreć Lorena Bašan, tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija – Lovran Sanja Škorić te uzgajivač maruna gospodin Adriano Gržević predstavili program manifestacije, čiji je tradicionalni oblik ove godine obogaćen i tajnama Starog grada. Već ove subotu možete otkriti tajne lovranskog Starog grada, tijekom besplatnih vođenih gastro i glazbenih tura u terminima od 10 i 14 sati, kada će vam vodiči kroz edukativnu šetnju otkriti povijest Starog grada, a u svakom kortilu čekat će vas gastro poslastice poput kruha od maruna, kobasica, smokvenjaka…

Nakon vikenda prepunog tajni, čeka nas vikend kulturnih i gastro događanja, koji će, već tradicionalnim, biti otvoren zajedničkim mimohodom glavnom lovranskom ulicom u petak 13. listopada u 17 sati. Školska i vrtićka djeca, njih tristotinjak, u petak će se zabaviti na Mićoj marunadi od 14 sati. Niz toplih jesenskih dana bit će nastavljen još toplijom večernjom zabavom, za što će se u petak pobrinuti Opća opasnost i Gear Box Band, dok će u subotu nastupiti Vigor i Dellboys Band, a u nedjelju će publiku zabavljati Alen Vitasović.

Nakon vikenda lude zabave u Lovranu, u subotu 21. listopada selimo u Dobreć, gdje će nastupiti Mauro Staraj & La banda koji će se za zabavu pobrinuti u večernjim satima, a Šajo i SakraBOYski band tijekom dana, uz prezentaciju proizvoda domaćih OPG-ova. Prije nego što se zabava preseli u Liganj, ponovno možete prošetati lovranskim Starim gradom, u vođenoj turi u 10 sati i starogradskim tajnama ući u zadnji vikend ovogodišnje Marunade.

Već uobičajeno, Marunada u Lignju započinje sportskim aktivnostima, a za večernju zabavu će se u subotu 28. listopada pobrinuti Gustafi i Trio Vox. I ove godine vas u nedjelju 29. listopada u 10 sati očekuje vođena šetnja “Stazom maruna” koja će vas pripremiti za zabavu uz grupu Bonaca i Dejana Jedretića.

Puno sunčanih dana, ali i dovoljno kiše, ove godine nas je počastilo bogatim urodom maruna, u kojima ćete tijekom Marunade moći uživati u različitim oblicima, pa će se na meniju, pored pečenih maruna, naći i kolači i razne slastice od maruna, a među ovogodišnjim gastro novitetima skriva se i koktel od maruna. 

Uz podršku manifestaciji koja je pravi brend našega zavičaja i poziv građanima da je posjete, gradonačelnik Fernando Kirigin je naglasio i da su Grad Opatija i Općina Lovran zajedno ušli u projekt zaštite šuma maruna, u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ i Hrvatskim šumarskim institutom, čiji stručnjaci će nakon analize stanja stabala predložiti dodatne mjere zaštite od ose šiškarice i ostalih nepogoda koje napadaju marune.