OPATIJA – Zgrada opatijske gradske uprave svijetli ljubičasto za „Palčiće“

18. studenoga 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

opatija zgrada vijećeOPATIJA – Grad Opatija pridružio se je inicijativi Kluba roditelja nedonoščadi „Palčići“ kojom se obilježava Svjetski dan prijevremeno rođene djece – 17. studenoga. Naime, na ovaj dan širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. Tim povodom zgrada gradske vijećnice bit će osvijetljena ljubičasto.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”. Osim toga, ova Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastojimo da javnost u što većoj mjeri informiramo o ovoj temi, navode iz Grada Opatije.

(Ivan R.)