OPATIJA – VILA ANGIOLINA KREĆE U REVITALIZACIJU

24. veljače 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga
park Angiolina u Opatiji

Vila Angiolina u Opatiji

OPATIJA – Kreće se u revitalizaciju poznate Vile Angioline u Opatiji.

“Danas smo imali zadnju koordinaciju prije objave javne nabave za odabir izvođača. Projekt je vrijednosti 5,027 mil. kn od čega je 72% bespovratnih sredstava iz EU portfelja ITU mehanizma”, obznanio je Emil Priskić, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije.

Naime, ova vila iz koje se po mnogima razvila suvremena turistička Opatija nalazi se u samom srcu gradskog parka i zbog dotrajalosti vremenom ima potrebu obnove što će sada napokon biti učinjeno. Inače, vila je u vlasništvu Grada Opatije i u njoj se od 2007. godine nalazi Hrvatski muzej turizma, ustanova koja se u neuobičajenoj kombinaciji 50-50 dijeli između jedinice lokalne samouprave i države. Po informacijama koje su dostupne putem Ministarstva kulture RH izgleda da muzej broji jednu osobu.

Unutrašnjost prizemlja vile je bogato dekorirana štukaturama (frizovi, girlande), neokorintskim stupovima, oslikana zoomorfnim i vegetabilnim iluzionističkim slikarijama, urešena zastorima i zrcalima.  Na katu se nalazi stalni postav Hrvatskog muzeja turizma a u potkrovlju uredi muzeja.

(kv)