OPATIJA – Skulptura Balinjeradi i izložba u Šporeru

11. veljače 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Skulptura Balinjeradi i izložba u Šporeru

Skulptura Balinjeradi i izložba u Šporeru

Opatija je dobila skulpturu posvećenu Balinjeradi koja je svečano otkrivena ispred Vile Devana, na adresi Maršala Tita 103. Skulptura u bronci rad je akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a postavljena je u čast Balinjeradi koja je prvi put održana 1983. godine, čiji su idejni začetnici Duško Jeličić Dule i grupa Bonaca te karnevalska skupina D.S.&P.D. Skulptura predstavlja dječaka koji se vješto spušta niz trasu Balinjerade i odiše radošću, vedrinom i karnevalskim duhom. QR kod uz skulpturu zainteresirane vodi u priču o popularnoj opatijskoj karnevalskoj manifestaciji.

Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama“ koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu ulicu, jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija. Sva vozila podliježu strogom pravilu. Konstrukcijski moraju ležati na platformama s balinjerama – kugličnim ležajevima koji nastaju u “kućnoj radinosti” pojedinaca i grupa zanesenjaka, zaljubljenika utrkivanja i karnevalskih zbivanja. Balinjerada je dijelom brzinsko natjecanje u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama“ kućne izrade, a dijelom maškarana povorka u kojoj se predstavljaju putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i jetke komentare na aktualna društvena zbivanja. Glavna opatijska ulica, od hotela Paris do Slatine pretvara se u trkaću stazu kojom odjekuje skandiranje oduševljenog mnoštva.

Od 2019. godine zaslugom Turističke zajednice grada Opatije Balinjerada nosi zaštićeni žig i ime, što je potvrdilo originalnost i izvornost samog događaja.

– Inicijativu za postavljanje spomenika Balinjeradi pokrenuo je Mjesni odbor Centar I, što je Grad Opatija rado prihvatio te je u suradnji s poznatom kiparicom, Opatijkom Tatjanom Kostanjević ideja i realizirana, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom otkrivanja skulpture.

Uslijedilo je otvaranje izložbe „Balinjerada Opatija“ u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, koju su predstavili povjesničarka umjetnosti Ksenija Mogin i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković. Na izložbi se mogu razgledati najrazličitiji modeli „karića“, fotografije koje prikazuju neke sada već povijesne trenutke prošlih Balinjerada, kao i prigodni film o povijesti popularne utrke.

– Krenulo se spontano, tada 1983. U financijskoj oskudici došao je do izražaja smioni duh ljudi, probudila se pojedinačna i kolektivna kreativnost u koju su uloženi mjeseci truda, rada i domišljatosti u stvaranju neobičnih vozila na kugličnim ležajevima, prisjetio se Dule prilikom otvaranja izložbe i zahvalio svima koji su svoje vrijeme i ljubav uložili u stvaranje opatijske Balinjerade.

Izložba u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer ostaje otvorena do 28. veljače 2021., a ulaz je slobodan.