OPATIJA – Radovi u Villi Angiolini u punom zamahu

10. kolovoza 2022. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i savjetnik za prostorno uređenje i razvojne projekte Tomica Štivić obišli su Villu Angiolinu u kojoj traju radovi na potpunoj obnovi i revitalizaciji, koji se odvijaju u sklopu projekta “Povežimo se baštinom” Urbane aglomeracije Rijeka.

Projektom “Revitalizacija Ville Angioline” napravit će se potpuna sanacija i rekonstrukcija Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma kako bi se spriječila degradacija i propadanje zaštićenog kulturnog dobra. Ujedno, cilj je opremanjem muzejskog prostora omogućiti suvremeniju prezentaciju hrvatske turističke baštine. Pročelje će se obnoviti na način da će se Villi Angiolini vratiti povijesni izgled. Sve se žbukane plohe obnavljaju u skladu s nalazima povijesnih slojeva, a kameni elementi se čiste od naslaga boja te se restauriraju. Osuvremenit će se i sustav grijanja i hlađenja objekta radi postizanja što boljih mikroklimatskih uvjeta. Obnovljena će biti i postojeća stolarija. Prilikom današnjeg obilaska, dodatno je razmotrena i potreba kvalitetne prilagodbe prostora za osobe smanjene pokretljivosti.

Vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Opatiju je 4.998.732,88 kn, od čega je  3.633.699,16 kn financirano iz EU fondova.

Projekt „Povežimo se baštinom“ je usmjeren prema zajedničkoj viziji lokalnih samouprava Riječke aglomeracije u razvoju prepoznatljive i jedinstvene kulturne baštine urbanog područja uz poticanje turističkog razvoja na načelima održivosti. Projekt okuplja 13 fizičkih lokacija kulturno-povijesne baštine na području Urbane aglomeracije Rijeka, karakterističnih za svako lokalno područje.

Nositelj cijelog projeta “Povežimo se baštinom” UA Rijeka je Grad Rijeka, a partneri na projektu su Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga, Općina Viškovo i Turistička zajednica grada Rijeke.

Projekt se financira kroz Strukturne fondove – Europski fond za regionalni razvoj – Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). Vrijednost cijelog projekta je 76.328.201,95 kuna, uz EU sufinanciranje od 36.369.926,74 kuna.

Radovi na opatijskoj Villi Angiolini, prema planu, bit će završeni do kraja godine.