OPATIJA – Primanje za polaznike Ratne škole “Ban Josip Jelačić”

11. rujna 2022. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA – Zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić primila je polaznike Ratne škole “Ban Josip Jelačić” na čelu s načelnikom Ratne škole, brigadirom Mijom Kožićem. Polaznici škole visoki su časnici vojski Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Opatijski domaćini, uz zamjenicu, bili su i članovi Hrvatskog časničkog zbora Liburnije, na čelu s predsjednikom, umirovljenim brigadnim generalom Franom Primorcem.

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” ustrojena je 1998. godine kao najviša vojna škola u kojoj se školuju i osposobljavaju visoki časnici i državni službenici iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ratna škola “Ban Josip Jelačić” danas djeluje pri Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” te  polaznicima daje znanja i vještine koji su od značaja za vojnu službu, s naglaskom na strateškoj izvrsnosti u nacionalnom i međunarodnom okružju te s ciljem osposobljavanja za obnašanje najviših dužnosti u području nacionalne sigurnosti i obrane. Predavači u Ratnoj školi najpriznatiji su hrvatski i inozemni profesori, znanstvenici, vojni i civilni dužnosnici iz zemlje i inozemstva te priznati stručnjaci. Program škole polaznicima iz drugih zemalja omogućuje posjet svim hrvatskim županijama i najznačajnijim gradovima kako bi oni mogli još bolje upoznati Hrvatsku, njene prirodne ljepote i bogatu baštinu.

Zamjenica gradonačelnika goste je upoznala s opatijskom poviješću i sadašnjim prilikama, kao i s ciljevima budućeg razvoja grada. Obzirom da je jedan od polaznika Ratne škole i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH , bivši zapovjednik JVP Opatija Gordan Filinić, on je u ime Ratne škole zahvalio zamjenici gradonačelnika Đukić i Gradu Opatiji na srdačnom primanju. Nakon primanja u Gradu, polaznici Ratne škole obišli su opatijske znamenitosti.