OPATIJA – Konstituiran XIII. saziv Dječjeg gradskog vijeća, Lucija Čerina dječja gradonačelnica

11. studenoga 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Lucija Čerina nova je dječja gradonačelnica Grada Opatije, odlučili su većinom glasova vijećnici 13. saziva Dječjeg gradskog vijeća na svojoj konstituirajućoj sjednici održanoj u Gradskog vijećnici.

Lucija je učenica 5. c razreda Osnovne škole “R. K. Jeretov”, a u kandidaturi za dječju gradonačelnicu izabrana je između pet prijavljenih kandidata. Novoj dječjoj gradonačelnici na izboru je čestitao gradonačelnik Fernando Kirigin te joj zaželio puno uspjeha u predstojećem mandatu.

– Velika mi je čast što sam izabrana za dječju gradonačelnicu i nadam se da ću dobro obavljati funkciju. Hvala svim mojim prijateljima i kolegama iz razreda koji su glasali za mene. Zalagat ću se za prava djece u mom gradu, za više terenske nastave i izleta, za kvalitetniju i bolju marendu, kao i za besplatnu marendu za sve učenike, za školski autobus samo za učenike te za sudjelovanje djece u kreiranju izgleda trga na Slatini, kazala je Lucija.

Na izborima za DGV izabrano je 12 novih vijećnika koji će za vrijeme svog dvogodišnjeg mandata raspravljati o temama vezanim uz život Opatije, njenih građana i djece, a koje bi trebalo ostvariti kako bi se unaprijedio i poboljšao život djece u Opatiji: Veronika Anušić, Lana Golubović, Nicol Kršanac, Lara Staničić, Mark Srdoč, Lucija Blaženić, Lucija Čerina, Helena Katalinić, Iria Galić, Lejla Sinanović i Viktoria Dovođa iz opatijske osnovne škole te Jan Radešić iz OŠ Viktora Cara Emina Lovran.

– Čestitam Vam što ste postali mali gradski vijećnici. Vi sada predstavljate svoje prijatelje, svoje razrede te ćete u Dječjem gradskom vijeću iznositi njihova mišljenja i želje. Mnogo ćete naučiti u narednim godinama, prije svega kako voljeti svoj grad i biti aktivan u zajednici. Dječje gradsko vijeće Grada Opatije projekt je koji traje čak 20 godina i na koji smo mi u Gradu Opatiji jako ponosni. Danas su neki od nekadašnjih vijećnika Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije gradski vijećnici u velikom Gradskom vijeću.  Moja zamjenica i ja spremni smo čuti, saslušati i uvažiti dječji glas i mišljenje te nas stoga slobodno možete pitati sve što vas zanima, kazao je gradonačelnik Kirigin malim vijećnicima.

Na sjednici su vijećnici DGV-a glasali za projekt koji će provoditi za vrijeme trajanja svog mandata i većinom glasova izabrali temu “Održivi turizam za djecu – zaštitimo zajedno našu planetu”, a vijećnici su i iznijeli prijedloge svojih vršnjaka za veliki gradski proračun. Pored želja za više dječjih igrališta, biciklističkih šumskih staza i izgradnju bazena, iznijeli su i ideje za otvaranje kluba za djecu i  muzeja igračaka u Opatiji.