MATULJI – Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Zajedno u pomoći potrebitima“

6. travnja 2024. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

MATULJI – Održano je potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt  ZAJEDNO U POMOĆI POTREBITIMA u vrijednosti od 540.000 eura između Općine Matulji kao nositelja projekta i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu projekta ZAJEDNO U POMOĆI POTREBITIMA za koji je danas potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupno je planirano zaposliti 12 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za ukupno 72 prihvatljiva sudionika iz ciljnih skupina. Osim podrške za sve korisnike projekta bit će osigurani i paketi kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Ovaj projekt ima cilj pružiti svakodnevnu pomoć i potporu osobama starijim od 65 godina te odraslim osobama s invaliditetom organiziranjem usluge pomoći u kući. Razdoblje provedbe projekta je 36 mjeseci u partnerstvu koje čine Općina Matulji, Grad Opatija, Crveni križ Opatija i Crveni križ Krk, a sama usluga pružat će se kroz 30 mjeseci. Glavna aktivnost projekta je pružanje usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština te obuhvaća zapošljavanje pružatelja usluga (12) za najmanje 6 pripadnika ciljne skupine (ukupno 72).

U panel raspravi koja je tom prilikom održana u vijećnici Općine Matulji sudjelovali su državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Opatija Đana Pahor, saborska zastupnica Majda Burić i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Rijeka Željko Marković.

Državni tajnik Ivan Vidiš je istaknuo novinu ove faze projekta, a to je dulje trajanje istog kojim se omogućava što kasnija institucionalizacija korisnika, odnosno da korisnici što dulje ostanu u kućanstvu.

Načelnik Vedran Kinkela je istaknuo da je Općina Matulji  do sada provodila projekt financiran iz poziva Zaželi i to; Zaželi – FAZA 2 u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem Gradskog društva Crvenog križa Opatija i Općinom Mošćenička Draga.

U sklopu Zaželi 2 bilo je zaposleno 7 gerontodomaćica koje su posjećivale ukupno 63 korisnika i to u vremenskom periodu od 12 mjeseci (ukupno trajanje projekta 18 mjeseci). Svih 7 gerontodomaćica osposobljeno je za navedeni poziv te je time povećana njihova konkurentnost na tržištu rada, a potrebitim korisnicima ovog projekta pomogle su kod pružanja osnovnih usluga u domaćinstvu, nabavkom namirnica i lijekova, ali i ono najbitnije, druženjem s njima. Mnogi od korisnika imali su samo potrebu za tim socijalnim momentom s obzirom da žive sami i samo nečije društvo im je uvelike pomoglo.

Đana Pahor iz Gradskog društva Crvenog križa Opatija istaknula je socijalnu komponentu projekta jer se korisnici naviknu, ne samo na pomoć koju im pružaju gerontodomaćice nego i na njihovo društvo. Pohvalila je sve sudionike u projektu, od čelnika, stručnih suradnika u JLS i medicinskih djelatnika.

Saborska zastupnica Majda Burić osvrnula se na sam početak projekta Zaželi. Istaknula je da je projekt zapravo izvorni hrvatski proizvod te da je svim JLS-ima dao isti standard tj. 100 % financiranje.

Predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Rijeka Željko Marković naglasio je kako se kroz ovaj projekt teško zapošljive osobe vraćaju na tržište rada, omogućava im se prekvalifikacija i dodatno osposobljavanje.