Mali opatijski predstavnici na Generalnoj skupštini Mediteranskog pokreta za dječju participaciju na Malti

4. studenoga 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

OPATIJA – Tajnica Društva “Naša djeca” Opatija i članica Izvršnog odbora Mediteranskog pokret za dječju participaciju Sanja Škorić, Fran Rubeša, vijećnik dječjeg vijeća MCM-a i Antonia Katić, članica radne skupine za dječju participaciju od 17. do 22. listopada 2023boravili su na Malti. Sudjelovali su u radu Generalne skupštine MCM-a te na ceremoniji povodom obilježavanja Međunarodnog dana za rješavanje konflikata UN-a i dodijeli Lysistrata nagrade koja se dodjeljuje iznimnim pojedincima u području zagovaranja mira. Mediteranski pokret za dječju participaciju organizacija je koja se bavi promicanjem aktivne dječje participacije, ostvarivanjem dječjih prava i borbom protiv siromaštva na Mediteranu.

Svim događanjima predsjedavala je bivša predsjednica Republike Malte i predsjednica MCM organizacije Marie-Louise Coleiro Preca. Među uvaženim gostima bili su izaslanica glavnog tajnika UN-a za djecu i oružane snage Virginia Gamba, prof. Stephen Calleya, član Zastupničkog doma Malte Anglu Farrugia. Teme svih događanja bile su zagovaranje mira u svijetu, migracije, obrazovanje, klimatske promjene, participacija mladih, važnost očuvanja mira u svijetu i mentalnog zdravlja.

Paralelno s odraslima, djeca vijećnici Mediteranskog pokreta za dječju participaciju izradili su  priopćenje za medije s porukom: „Dosta. Zaustavite rat. Želimo da završi. Djeca su prestrašena, anksiozna, žive u strahu i bez prava. Što se događa? Smrt. Migracija. Siromaštvo. Obitelji se razilaze. Djeca su razdvojena i izgubljena. Molimo Vas prestanite! Krvoprolićem i ratom nitko ne pobjeđuje!“, navode.