LIBURNIJA – TKO JE GUBITNIK A TKO POBJEDNIK: DOBAR REZULTAT NEZAVISNIH, SDP ISPOD OČEKIVANJA, IDS DOŽIVIO FIJASKO

17. svibnja 2021. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

Opatija

LIBURNIJA – Nakon prvog izbornog kruga već se može ustvrditi tko su najveći dobitnici a tko najveći  gubitnici na izborima na Liburniji (Opatija, Mošćenička Draga, Lovran, Matulji).

MOŠĆENIČKA DRAGA 

U Mošćeničkoj Dragi pobjedu u prvom krugu ostvario je Rikardo Staraj, nezavisni kandidat. HDZ je istaknuo svojeg kandidata Avelina Baretića kao jedinog protukandidata. Staraj je ostvario većinu za načelnika i u Općinskom vijeću.

SDP u ovoj općini nije imao svojeg kandidata i listu za Općinsko vijeće pa je uz PGS formalno podržali Staraja, iako su na listi Staraja dominirali nezavisni kandidati.

IDS u ovoj općini je uvijek igrao značajnu ulogu ali na ovim izborima nije uspio složiti ni izbornu listu.

 

LOVRAN

U Lovranu je pobjedu ostvario Bojan Simonič iz AM sa više od 49%. U drugi krug je sa više od 27% ušao i nezavisni Toni Družeta, dosadašnji zamjenik Simoniča.

U ovoj općini SDP je doživio fijasko. Kandidatkinja SDP-a Senka Baruška dobila je svega 196 glasova a njihova lista za Općinsko vijeće tek nešto više od 19%.

IDS je opet stranka koja je prošla najgore. Nekada su vodili općinu a sada nisu imali svojeg kandidata za načelnika a u utrci za Općinsko vijeće nisu prešli izborni prag.

 

OPATIJA

U Opatiji je pobjedu ostvario Ivo Dujmić (nezavisni). U ovom gradu SDP se nadao velikom srazu sa njihovim kandidatom Fernandom Kiriginom, ali do toga nije došlo. Dujmić je osvojio 37,31% glasova, a Kirigin 29,29%.

Ako analiziramo ove i prošle izbore vidimo da SDP ima problem u svojim redovima. Ova dva kandidata natjecala i 2017. godine kada su u prvom krugu bili izjednačeni na 38%. Na izborima 2021. Ivo Dujmić je zadržao svoje birače, a Fernando Kirigin izgubio čak četvrtinu njih.

U izborima za Gradsko vijeće je slično. Prije četiri godine Nezavisna lista Ive Dujmića je dobila 29,16%, a lista predvođena Fernandom Kiriginom čak 36,49%. Na izborima za 2021. Dujmić je zadržao svoje birače i dobio 28,56%, a lista predvođena Kiriginom je doživjela pad na 26,03%.

SDP jedino može tješiti što više uz sebe nemaju privjeske poput HSU-a koji ne donose ništa a odnose mandate. HSU je nastupio samostalno i nisu prošli izborni prag, ali najveći gubitnik je opet IDS.

IDS je nekada vladao Opatijom a sada nisu uspjeli proći izborni prag.  Nisu imali vlastitog kandidata za gradonačelnika nego su podržali kandidata Kvarnerske inicijative koji je dobio 5% glasova.

 

MATULJI

Matulji su jedino mjesto na Liburniji gdje se SDP može nadati pozitivnom rezultatu. Njihov kandidat Vedran Kinkela je dobio 39,22% glasova, ali u drugi krug ulazi i nezavisna Eni Šebalj koja je dobila nešto više od 20% glasova.

Iva Letina iz HDZ-a je ostvarila dobar rezultat i plasirala se na treće mjesto.

U Matuljima je iznova najveći gubitnik IDS koji kao jedina izobrna lista nije uspio proći izborni prag.

 

(M.M./I.R.)