kupnjom putem interneta oštećeni za više tisuća eura,

27. prosinca 2023. | Kategorija: Opatija, Matulji, Lovran, Draga

“Građani provjerite oglase i internet stranice s povoljnim cijenama proizvoda prije nego se odlučite na kupnju”, navodi policija.

 
Opatijska policija provodi kriminalističko istraživanje po kaznenoj prijavi oštećene pravne osobe s područja Matulja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.
 
Naime, djelatnici spomenute tvrtke su početkom listopada ove godine na internet oglasniku pronašli oglas za kupnju traktora i utovarivača te potom kontaktirali s prodavateljem iz inozemstva elektroničkom poštom i porukama. Na isti način su zaprimili ugovor i podatke za uplatu novčanog iznosa.
 
Nakon što su uplatili dogovoreni novčani iznos od 7480 eura, obećana im je dostava za tjedan dana, međutim, do danas im traktor nije isporučen. Unatoč pozivima prodavatelj se više nije javljao na poruke, a oglas je izbrisan.
 
Opisani događaj još jednom potvrđuje o nesigurnom virtualnom poslovanju u kojem nerijetko možete biti oštećeni, stoga treba biti vrlo oprezan i provjeriti oglase i internet stranice s povoljnim cijenama proizvoda prije nego se odlučite na kupnju.
 
Kako bi spriječili mogućnosti zlouporabe internetskog poslovanja i različite prijevare, građane opetovano pozivamo na oprez i savjetujemo:
 

  • ne poslujte putem interneta dok ne provjerite tvrtke ili online trgovine koje se oglašavaju,
  • povoljna cijena proizvoda, ne znači i sigurna kupovina,
  • ne plaćajte račune putem internetskih aplikacija već kod isporuke robe,
  • koristite dovoljno jake lozinke na računalima te na različitim internet stranicama i društvenim mrežama ne koristite iste lozinke,
  • dobro razmislite kakve podatke i sadržaje dijelite putem društvenih mreža,
  • on-line plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica (https: protokol) i koristeći sigurne načine povezivanja na Internet (javne WIFI mreže mogu biti rizične),
  • uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji na broj 192 ili e-mailom, čak i ako niste postali žrtvom.
podijeli ovu vijest... Share on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone