IZBOROM FILIPA FAKA ZA RAVNATELJA OPERE KOMPLETIRAN TIM KOJI ĆE VODITI RIJEČKI HNK

4. ožujka 2021. | Kategorija: Kultura
Filip-Fak-305x290

Filip Fak

KULTURA – Nakon sjednice Kazališnog vijeća kompletiran je ravnateljski tim koji će voditi HNK Ivana pl. Zajca u sljedeće četiri godine. Na prijedlog intendanta Marina Blaževića, za ravnatelja Opere članovi Kazališnog vijeća imenovali su Filipa Faka. Tako se ovaj istaknuti pijanist i skladatelj, česti umjetnički suradnik riječke Opere, pridružio timu umjetničkih ravnatelja što ga čine i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo. Uz poslovnu ravnateljicu Martinu Radelju, najuži krug suradnika intendanta Marina Blaževića čine i Alan Vukelić koji će upravljati Tehnikom, te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović.

U nastavku, kroz njegov impresivan životopis, predstavljamo novog ravnatelja Opere Filipa Faka. 

Filip Fak pijanist je i skladatelj rođen 1983. godine u Rijeci. Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

 Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana

Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih

recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na

manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Majstorski ciklus HRT-a, Lisinski subotom, Osorske glazbene večeri itd.

U svom solističkom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora.

Ostvario je velik broj zvučnih zapisa za arhiv Hrvatskog radija, a objavio je i više nosača zvuka.

U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u brojnim koncertnim i scenskim

produkcijama, radeći između ostalog i kao korepetitor na raznim opernim projektima, od Verdijeve Traviate do Brittenove opere Turn of the Screw. Koautor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.  Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je ostvario, između ostalog i uspješnu koncertnu turneju u NR Kini.

Od nagrada koje je osvojio još tijekom školovanja ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada

Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, te posebna nagrada EPTA-e, dok je za uspjehe tijekom studija primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Dobitnik je stipendija međunarodnih fondacija Vladimir Spivakov iz Moskve te Gold Country Piano Institute-a iz Nevada City-a (SAD), a bio je i dugogodišnji stipendist Grada Rijeke. Godine 2019. dodijeljena mu je nagrada Milka Trnina za najbolje godišnje glazbeno ostvarenje – recital s mezzosopranisticom Dianom Haller. Osim pijanizmom, Filip Fak bavi se i skladanjem. 

Održava stručne seminare i majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Autor je više eseja i javnih predavanja na temu suvremene glazbe i recepcije umjetničke glazbe u suvremenom društvu.

Od organizacijskih i rukovodećih aktivnosti koje je dosad vršio, ističu se funkcije umjetničkog voditelja koncertnog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, a osim pozicije predsjednika Upravnog odbora krovne glazbene strukovne udruge HDGU, trenutno obnaša i dužnost zamjenika pročelnika na katedri za klavir, čembalo i orgulje, član je Vijeća akademije te više povjerenstava i radnih skupina pri Akademiji, HDGU-u i HUZIP-u.